Foment del Treball acorda expulsar la Cecot durant el 2018

La decisió de l’òrgan de govern de la primera organització empresarial de Catalunya haurà de ser ara avalada per l’Assemblea General de la institució

Redacció.- La Junta Directiva de Foment del Treball ha acordat aquest dilluns expulsar la Cecot fins a finals de 2018, moment en el qual acaba el mandat de l’actual president de la confederació, Joaquim Gay de Montellà. Per 26 vots a favor, 12 en contra i 8 abstencions, l’òrgan de govern de la principal patronal catalana ha decidit donar de baixa temporalment la Cecot com a membre de la institució. La patronal vallesana tenia un expedient d’expulsió obert des del 8 de gener per, segons Foment, haver-se saltat les seves competències en transgredir el seu àmbit territorial. Cecot va presentar un escrit d’al·legacions la setmana passada per evitar l’expulsió, i havia defensat públicament en reiterades ocasions la voluntat de continuar sent membre de Foment. No és el primer cop que la patronal amb seu a Terrassa s’enfronta a un expedient d’expulsió, en el marc d’un conflicte latent entre patronals des de fa més de dos anys, però mai s’havia arribat a acordar l’expulsió de Cecot. Abans que es faci efectiva la baixa temporal durant el 2018 de la patronal vallesana, l’Assemblea General de Foment –l’òrgan sobirà de la institució, amb uns 600 representants- haurà d’avalar la decisió de la Junta.
La Junta de la confederació va acordar a l’anterior reunió ordinària del mes de gener –per 42 vots a favor i nou en contra- obrir un expedient d’expulsió contra Cecot a la qual demanava que justifiqués la seva actuació durant el 2017, que segons Foment, hauria vulnerat el punt cinquè de les normes de funcionament de l’àmbit territorial. Concretament amb alguns fets com haver enviat una carta al ministre d’Economia, Luis de Guindos, en la qual criticava el decret llei que facilitava el trasllat de seu social d’empreses després de l’1-O o la participació de Cecot en la Taula per la Democràcia.

No ha estat el primer cop que la patronal amb seu a Terrassa s’ha hagut enfrontar a un expedient acusada d’haver actuat fora del seu àmbit territorial i envair competències de Foment del Treball i inclús de la CEOE-Cepyme. Al desembre de 2016, Gay de Montellà ja va proposar la suspensió temporal –també durant un any- de Cecot al sí de la patronal, una decisió que finalment es va evitar amb un acord entre Cecot i Foment formalitzat al febrer de 2017, en el qual la patronal vallesana es comprometia a respectar l’abast territorial de la seva activitat. El conflicte, però, s’arrossega des de l’octubre de 2015.

Tensions entre directives

També són conegudes les divergències polítiques entre directives. El president de Cecot, Antoni Abad, s’ha mostrat favorable al dret a decidir, mentre que el de Foment està més en línia amb el posicionament del govern espanyol de Mariano Rajoy. A banda, Abad havia manifestat la seva intenció de presentar-se a les properes eleccions de Foment per substituir Gay de Montellà, que s’han de celebrar a finals d’aquest 2018. De fet, el secretari general de Foment, Joan Pujol, va admetre en declaracions a l’ACN que podia ser que Cecot acabés fora però tornés “amb una altra direcció”.