Entitats signen un manifest per garantir els llocs de treball de totes les persones amb discapacitat

Vuit associacions critiquen el repartiment de les subvencions feta per Treball i denuncien la “dràstica retallada” als CET

ACN Barcelona .- Diverses entitats representatives dels Centres Especials de Treball (CET) de persones amb discapacitat física, sensorial i orgànica han signat un manifest conjunt per “garantir els llocs de treball de totes les persones amb discapacitat”. Les vuit associacions (AECEMCO, ECOM, FECETC, FEACEM Catalunya, AECEMFO, COCEMFE, ASPAYM i FESOCA) critiquen el repartiment de les subvencions feta pel Departament de Treball i denuncien que la “dràstica retallada” dels ajuts als CET’s posa en perill la viabilitat de molts centres i la continuïtat dels llocs de treball de les persones amb discapacitat. “La conselleria ha fet desaparèixer de cop part de les subvencions dels CET’s disfressant- ho com un gran acord sectorial, quan no ha arribat a pactar amb les grans federacions de persones amb discapacitat que representen al major número de persones afectades”, han lamentat les entitats.

Una operació –segons les vuit associacions signants- que s’ha dut a terme “a l’esquena del sector” per així “vendre-ho com un gran acord sectorial de cara a l’opinió pública”. “Aquest acord ha obviat el consens amb entitats del sector, que representem al major nombre de treballadors amb discapacitat al territori català”, han puntualitzat les entitats de persones amb discapacitat física, sensorial i orgànica. Igualment, consideren que els CET’s no es poden convertir en “entorns assistencials”, desvirtuant així l’autèntic objectiu que siguin unitats de transició al mercat ordinari de treball.

“Igualment, es fa difícil pensar en promocionar el trànsit a l’empresa ordinària, quan estem passant una situació d’incertesa al mercat de treball ordinari i una taxa d’atur elevadíssima del col·lectiu de persones amb discapacitat, de prop del 32,1%”, han recordat les entitats, que lamenten que “pràcticament només reben ajuts el nombre reduït de persones qualificades d’especials dificultats”. Finalment, les associacions reclamen que els 207 CET’s de tot el territori català puguin rebre immediatament el 50% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) i els pagaments de les Unitats de Suport per a l’activitat Activitat Professional (USAP), “tal com marca la llei i que se’ns deu des del gener de 2017”.