Els col·legis tècnics catalans demanen aturar les obres

Els col·legis tècnics catalans han signat una petició oficial al Govern de l’estat per aturar l’activitat lligada a les obres de construcció, públiques i també privades, donat que és pràcticament inviable garantir les mesures de prevenció i protecció establertes.

“Estem convençuts -expliquen- que hem de reclamar accions en defensa de la salut i la seguretat dels nostres col·lectius, així com de la resta de persones que hi treballen. Aquesta petició va lligada també a la sol·licitud de mesures econòmiques per pal·liar les pèrdues que tindrà el nostre sector, i contribuir així a la recuperació de l’economia, en la qual hi tenim un paper rellevant”.

El Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona, el Consell de Col·legis d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Catalunya, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, el Col·legi Oficial d’Enginyers de Forests de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, el Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Tècnics d’Obres Públiques de Catalunya, l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació i l’Associació d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicació de Catalunya (GrausTIC), han fet arribar una carta al govern espanyol per reclamar-li que adopti “les mesures necessàries per a la paralització de totes les activitats laborals, professionals i empresarials relacionades amb les obres de construcció no essencials, ja siguin públiques o privades”.

Fragments del comunicat al Govern d’Espanya:

En la situació d’emergència sanitària en què es troba el país pel COVID-19, i en el context d’estat d’alarma, els col·legis professionals ens veiem obligats a reclamar accions “en defensa de la salut i la seguretat dels nostres col·lectius, així com de la resta de persones que treballen en el sector de la construcció i de la indústria en general”. Considerem que la crisi “segueix fora de control” i que “cal un pas més i aplicar noves mesures extraordinàries i urgents perquè les actuals són insuficients”.

La prevenció i protecció contra el COVID-19 a les obres no estan garantides
La paralització de l’activitat de la construcció respon, doncs, a la necessitat de “respectar les normes de protecció per evitar contagis i la propagació de la malaltia”, amb recomanacions, com ara, mantenir la distància mínima de seguretat entre les persones i l’obligació de circular per les vies i espais públics de forma individual.

Tanmateix, en la pràctica totalitat de les obres de construcció i en moltes fàbriques i tallers auxiliars “és pràcticament inviable garantir les mesures de prevenció i protecció establertes contra el COVID-19″. A més a més, la majoria de les obres de construcció que estan en marxa “no suposen un servei essencial” i, per tant, cal “restringir la circulació perquè hi accedeixin els treballadors i la resta del personal”.

Un pla per impulsar la recuperació del sector
Així mateix, els signants emplacen el govern de Pedro Sánchez a impulsar “mesures econòmiques suficients per superar les pèrdues que es produeixin com a resultat de la paralització de l’activitat per força major”, amb l’objectiu final de “mantenir els llocs de treball i recuperar l’activitat de les empreses” i poder així contribuir a la recuperació de l’economia del país.