El president Torra fixa la seva posició respecte al Govern de l’Estat

Fotografia de la declaració institucional del president Torra

En una declaració institucional, el cap de l’Executiu remarca que “la presència del monarca d’Espanya no condicionarà les nostres decisions” i que “mai més no foragitaran el president i el Govern del país de casa nostra”

  • Torra anuncia que, a partir d’ara, ni ell ni cap membre del Govern no assistirà a cap acte convocat per la monarquia espanyola ni es convidarà el rei als que organitzi la Generalitat
  • El president lliurarà aquest vespre a Felip VI els informes del Síndic de Greuges sobre la violència de l’1-O i la persecució penal posterior
  • També ha anunciat que renuncia al càrrec de vicepresident d’honor de la Fundació Princesa de Girona
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest migdia que aquesta nit assistirà a l’acte inaugural dels Jocs Mediterranis de Tarragona perquè “es fan a Catalunya, a casa nostra”, i ha subratllat que “la presència del monarca d’Espanya no condicionarà les nostres decisions”, ja que “a Catalunya manen els catalans”. “Avui hi seré. Aquests Jocs es fan a Tarragona. Es fan a Catalunya. I s’han organitzat i pagat, sobretot, des del nostre país. I nosaltres hi serem perquè és casa nostra. No foragitaran el president i el Govern del país de casa nostra. Mai més”, ha remarcat Torra.
En una declaració des del Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha assegurat que “ara el més important és que es facin els Jocs” i que “Tarragona i els municipis que hi participen visquin uns dies de plenitud i competició esportiva”. Per aquest motiu ha subratllat que, tot i la seva presència a la inauguració, “no aniré a fer-me cap fotografia amb el rei d’Espanya” perquè, davant el moment “excepcionalment greu” que viu Catalunya, “no ens interessen les fotografies amb aquells que avalen i animen la repressió i la persecució d’idees i projectes polítics democràtics”.
Davant d’aquesta actitud, el president ha anunciat que aquesta nit lliurarà al rei els informes del Síndic de Greuges sobre la violència del primer d’octubre i la persecució penal posterior. I també ha explicat que, a partir d’avui, “ni jo ni cap membre del Govern no assistirà a cap acte convocat per la Monarquia espanyola” i tampoc es convidarà al rei d’Espanya als actes que organitzi la Generalitat. En la compareixença, també ha anunciat que “avui mateix renuncio al càrrec de vicepresident d’honor de la Fundació Princesa de Girona”.
Torra ha afirmat que no ha comunicat la seva decisió fins avui perquè ha esperat fins a l’últim moment “que el rei reflexionés o, com a mínim volgués escoltar” el que avui ha explicat, però “l’espera ha estat en va”. “El rei d’Espanya no ha demanat perdó. No ho ha fet des que el 3 d’octubre va comparèixer a la televisió en una greu declaració política per donar cobertura i suport a la repressió que s’havia produït dos dies abans contra més de dos milions de catalans”, ha dit Quim Torra. Una violència que va causar un miler de ferits als quals “Felip VI no ha expressat ni una paraula de consol o de suport, ni a ells ni a les seves famílies”.
El president ha remarcat que “no hi ha normalitat a Catalunya” perquè, quaranta anys després de la fi del franquisme, “les idees de llibertat són perseguides a l’estat espanyol” i ha dit que el Govern no pot restar impassible tenint polítics a la presó i a l’exili. “No podem fer com si res. No farem com si res. Pels presos polítics i els exiliats. Pel nostre dret inalienable d’autodeterminació. Per la dignitat de les nostres institucions i del poble de Catalunya”, ha apuntat.
El Govern “ha fet tots els esforços per dialogar”, però, “és incomprensible que no s’hagi volgut obrir cap espai ni cap opció a la paraula i al diàleg”, ha dit el president. “Volem dignitat i no fotografies. Volem dignitat i no menyspreu a la institució de la presidència de la Generalitat. Volem dignitat i que els nostres himnes i símbols nacionals siguin tractats com a tals. Volem dignitat i que es respecti la voluntat del poble de Catalunya”, ha conclòs Torra.