El Monestir de Vallbona escenari incomparable per la IV edició de concerts “La Pedra Parla”

El Reial Monestir de Vallbona de les Monges serà l’escenari exclusiu de la IV edició del cicle de música ‘La Pedra Parla’, amb tres concerts el 4 i 5 d’agost

  • El claustre del monestir acull tres propostes musicals d’alta qualitat artística especialment dissenyades per conviure amb el silenci quotidià de la comunitat religiosa femenina que l’habita

El Claustre del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges (l’Urgell) serà aquest any l’escenari exclusiu del cicle ‘La Pedra Parla’ una aposta musical d’alta qualitat artística amb tres concerts el cap de setmana del 4 i 5 d’agost. El cicle, que aquest any arriba a la seva IV edició, està organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i té per objectiu potenciar l’activitat cultural del territori en espais singulars com són els monuments.

El Monestir de Vallbona de les Monges, elegit Monument Favorit dels Catalans aquest 2018, és una de les joies del gòtic religiós català. El cicle ‘La Pedra Parla’ porta fins aquest convent cistercenc un cop l’any la música dels millors compositors de la mà dels millors intèrprets. La música compartirà protagonisme doncs amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. Amb vuit-cents anys de presència monàstica ininterrompuda, el Monestir de Vallbona, fundat el s. XII, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Císter.

‘La Pedra Parla 2018’ centra, per primera vegada, tots els seus concerts en un espai únic al claustre del monestir. Dirigit pel prestigiós contratenor Jordi Domènech, consta de tres concerts de música clàssica, dos el dissabte i un el diumenge, amb un tret de sortida barroc i una cloenda que ens porta de Mozart a Broadway.

El cicle de concerts La Pedra Parla forma part de ‘Viu el Patrimoni’, el programa cultural d’estiu que cada any organitza l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’apropar el patrimoni cultural a la ciutadania i que descobreixi de manera diferent alguns dels monuments d’arreu de Catalunya, a partir d’iniciatives culturals ben diverses.

ELS CONCERTS

 Dissabte, 4 d’agost, 19.30 h

Ensemble O vos Omnes

En el concert inaugural del dia 4 d’agost a les 19.30 podrem sentir el jove conjunt vocal i instrumental O vos Omnes, amb un programa barroc protagonitzat per Charpentier i amb la interpretació de l’oratori més influent de la seva època: La història de Jefté, de Carissimi. El concert estarà dirigit per Xavier Pastrana, director i fundador de l’Ensemble.

Dissabte, 4 d’agost, 22.00 h

Josep Maria Colom

Amb el segon concert, també el dissabte dia 4 a les 22.00 h rebem la visita de Josep Maria Colom, un dels pianistes més reconeguts de la seva generació, amb un programa centrat en dos autors fonamentals en la història de l’instrument: Debussy -del qual es commemora el 100 aniversari de la seva mort- i Chopin, amb la interpretació de la seva segona sonata.

Diumenge, 5 d’agost, 22.00 h

Anna Moliner i Jordi Domènech

En el seu tercer concert, ‘La Pedra Parla’ canvia completament d’ambient amb un concert especialment pensat pel festival amb la meravellosa actriu i excel·lent soprano Anna Moliner, acompanyada per Jordi Domènech al piano i amb un programa desenfadat que evoluciona des de la música de Mozart fins al musical de Broadway.

UN NOU ESPAI MUSEOGRÀFIC PER VISITAR A VALLBONA DE LES MONGES

El públic que assisteixi al concert també poden aprofitar l’avinentesa per fer una visita guiada el diumenge dia 5 al Monestir. Durant la visita podran descobrir el nou espai museogràfic “Santa Maria de Vallbona; el monaquisme femení” que explica, amb la veu i la mirada femenina de la comunitat de monges, els fonaments espirituals del monaquisme cistercenc i la història del monestir de Vallbona que va començar a finals del segle XII. Un monestir de dones cultes, on es treballava. Alhora, explica i exposa per primera vegada al públic el gran tresor del monestir: la Farmàcia i la seva col·lecció d’atuells, considerada la millor d’època moderna que es conserva a Catalunya.

MÚSICA PENSADA PER CONVIURE AMB EL SILENCI

El cicle ‘La Pedra Parla’ forma part de ‘Viu el Patrimoni’, el programa cultural d’estiu que cada any organitza l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’apropar el patrimoni cultural a la ciutadania i que descobreixi de manera diferent alguns dels monuments d’arreu de Catalunya, a partir d’iniciatives culturals ben diverses. A les comarques de Lleida programa a Vallbona de les Monges, Cogul i Bellpuig d’Urgell. Més informació sobre el programa: https://bit.ly/2NHRbsy

VENDA D’ENTRADES I ALLOTJAMENT

Les entrades i abonament al cicle es pot adquirir en línia a www.codetickets.com

També es poden adquirir al Reial Monestir de Santa Maria, al carrer Major, s.n o a l’oficina de Turisme situada al carrer Prat de la Riba, 6 de Vallbona de les Monges (L’Urgell).

L’abonament per als 3 concerts és de 50€ i l’entrada per als menors de 12 anys és gratuït. Els estudiants de música tenen 2 entrades al preu d’una.

Els interessats en allotjar-se poden adreçar-se a l’Hostatgeria del Reial Monestir, on poden fer la seva reserva, de dilluns a divendres de 10.00 a 12.00 h trucant al telèfon 618 876 004 o adreçant-se al correu electrònic: hostatgeria@monestirvallbona.cat

“Ja des dels seus inicis el cicle no ha volgut decantar-se per ser un criteri temàtic dedicat a un compositor determinat o a una època en concret, sinó que ha tingut la voluntat de mantenir-se obert a tots els gèneres i estils de la música clàssica, sota la única idea d’oferir bona música, programes variats -moltes vegades encarregats i dissenyats de manera especial per ser interpretats a Vallbona-”explica el seu director artístic, Jordi Domènech, que afegeix: “L’arquitectura, les característiques dels diversos espais del monestir i la voluntat de no interferir en la vida quotidiana de la comunitat, ens obliga a ser molt curosos no només en la tria de les formacions instrumentals i vocals, sinó també en les característiques dels programes que interpreten”.