Drets ofereix assessorament legal als afectats per les càrregues policials de l’1-O a Tarragona

Els advocats habiliten una adreça de correu per atendre consultes i es desplaçaran a municipis afectats del territori

Redacció.- El col·lectiu Drets ha presentat aquest dimarts a Tarragona el seu servei d’assessorament legal adreçat als ciutadans afectats per l’actuació de les forces policials espanyoles durant l’1 d’octubre. L’objectiu és donar-los a conèixer els canals existents perquè puguin presentar denúncia als jutjats. En concret, es dirigeixen a persones que van patir “cops, vexacions o robatoris de material informàtic”, amb la intenció que puguin veure “rescabalats” els seus drets, segons ha explicat un dels advocats voluntaris, Ramon Maria Sans. De moment, ja han tramitat quatre denúncies de persones afectades a Tarragona i la seva voluntat és impartir xerrades en altres municipis per tal d’arribar a possibles afectats que encara no hagin explorat la via judicial pel seu compte. “Tot i que prevèiem una allau de detinguts l’1-O, no n’hi va haver, però sí un gran nombre de lesionats a qui volem continuar ajudant a tramitar denúncies per aquestes agressions absolutament il·legítimes”, ha subratllat l’advocat Ramon Setó. El col·lectiu ha habilitat l’adreça ‘afectats1O.tarragona@gmail.com’ per atendre consultes.
L’assessorament dels advocats, que actuen sota el paraigua de Drets, ha abastat des de les setmanes prèvies al referèndum fins al mateix dia 1-O i els dies posteriors. En un inici, es va establir un conjunt de suport d’advocats que, desinteressadament, es posaven a disposició en previsió d’un gran nombre de detencions pels presumptes delictes de desobediència, resistència i atemptat a l’autoritat, segons ha explicat Setó.

L’advocat ha detallat que les persones afectades que vulguin tramitar una denúncia es poden posar en contacte amb ells mitjançant l’adreça de correu electrònic habilitada. Els lesionats hauran d’adjuntar un informe mèdic, una explicació breu de les circumstàncies concretes de l’agressió soferta, contactes de possibles testimonis presencials i, si n’hi ha, fotografies o vídeos on es puguin observar els fets. Pel que fa a les persones que van patir la sostracció de material informàtic, se’ls recomana que aportin una factura de compra i una breu relació de la situació ocorreguda.

Un dels ciutadans afectats per les càrregues policials, Sergi Albarran, que també és president local d’ERC a Tarragona, ha recordat que l’1-O va haver-hi 74 persones ferides a Tarragona. En el conjunt del Camp, els agents van carregar en 20 col·legis electorals de Tarragona ciutat i vuit municipis més del territori, segons ha detallat. “S’ha de denunciar perquè, si no ho fem, és com si no hagués passat”, ha demanat.

Una de les iniciatives del col·lectiu és facilitar al màxim l’accés a l’assessorament dels afectats, per la cosa estan disposats a acudir a pobles i viles afectades per reunir-se amb la ciutadania que ho necessiti. “També cal treure la por de posar denúncia o de patir represàlies. Els advocats s’ofereixen a fer un informe i a facilitar-ho al màxim”, ha reblat Albarran.

Precisament, Setó ha afirmat que el cas del president local d’ERC és un dels que tenen més possibilitats de recorregut judicial, per la naturalesa de les lesions i per l’existència de gravacions. Malgrat tot, els lletrats afirmen estar disposats a recórrer les resolucions que puguin ser arxivades o descartades pel jutge.