El Departament d’Economia no elaborarà pressupostos per al 2018

Junqueras no vol que uns comptes aprovats ara condicionin el rumb que prengui el país després de l’1-O

ACN Barcelona .- El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, no donarà l’ordre als tècnics del seu Departament perquè comencin a elaborar els pressupostos del 2018. L’habitual és que aquesta ordre es doni al voltant del mes de juny, però Junqueras ha decidit no fer-ho, a l’espera del resultat del referèndum previst per a l’1 d’octubre. Així, “l’any vinent serà de pròrroga pressupostària sigui quin sigui l’escenari” després de la consulta, tal com han explicat a l’ACN fonts de la conselleria. El motiu és que no es vol condicionar ara el rumb que prengui el país després de l’1-O. Si guanya el ‘sí’, s’iniciaria una fase de negociació amb el govern espanyol i els comptes s’haurien d’ajustar als nous ingressos i competències que tingués un eventual estat independent. Per contra, si el ‘no’ s’imposa en el referèndum, el govern català convocaria eleccions de seguida i serien els partits polítics que formessin executiu els que acabarien confeccionant els pressupostos.
La tramitació habitual dels pressupostos s’inicia entre el maig i el juliol, quan el departament d’Economia dicta l’ordre amb les normes per a l’elaboració dels pressupostos de l’any següent. Aquest és el tràmit inicial i necessari per engegar la maquinària i elaborar els comptes i permet que el Govern els porti al Parlament al voltant de l’octubre. Enguany, però, aquesta tramitació no es farà, així que el 2018 es començarà amb els pressupostos prorrogats.

Durant tot l’any passat es va treballar amb els pressupostos prorrogats del 2015 perquè els del 2016 no es van arribar a aprovar. I aquest 2017, el Govern va començar-lo també amb pressupostos prorrogats, a causa del retard en la seva aprovació.