Deltebre potencia la marca turística i la identitat del territori amb la Festa de la Sega de l’arròs

A la finca de Bombita es fa tot el procés de manera tradicional

ACN Deltebre .- Amb els camals dels pantalons arromangats i la falç a la mà, més d’una vintena de segadors han tornat a segar l’arròs com es feia antigament al Delta de l’Ebre. La Festa de la Sega, a Deltebre, reivindica la identitat del territori i funciona també com un gran atractiu turístic. Centenars de visitants s’han acostat aquest diumenge a la finca de Bombita per viure el vistós procés de sega, des de fer la garba, la recollida amb un cavall i un barquet, el fet de batre a pota, o solejar i ensacar. La jornada compta també amb un mercadet artesanal, una demostració de tirar el rall i peixar i una cantada i ballada popular de jotes.
El tinent d’alcalde de Deltebre Kilian Franch ha explicat que la Festa, per a la gent gran del municipi, significa tot un “homenatge” i un record a la tècnica com treballaven. Així ho sent també Ramon Pagà, de Baile, que diu que aquest diumenge li representa “tornar enrere als temps aquells”, amb l’oportunitat d’explicar el que feien i com treballàvem. “Teníem poc menjar i treballàvem molt: vuit hores amb fang fins al genoll i ajupits”, relata. Alguns dels més veterans s’han tornat a enfangar per entrar a l’arrossar i a fer garbes que han deixat plantades fins a l’entrada del cavall.

D’altra banda, la Festa és també una atracció turística per visitants d’arreu. Fins a la finca de Bombita s’hi han desplaçat centenars de persones –alguns en autobusos de turoperadors. L’Ajuntament calcula que l’esdeveniment atreu més de 1.200 persones en un sol dia. Entre elles, la Ingrid, una turista alemanya que aquest diumenge ha visitat la Festa de la Sega acompanyada del seu marit, amb qui ja havien vingut al Delta a veure la plantada. També s’hi ha apuntat en Xavi i la seva família, de Lleida, uns “aficionats del Delta” que encara no havien vist aquest procés.

Tothom qui s’ha atrevit ha pogut entrar a l’arrossar a enfangar-se. I és que segar “no és complicat”, segons Franch, que ha explicat que l’única dificultat radica en fer el vencill, tot agafant dos rams de tiges per lligar-les “d’una manera especial”. Així, les garbes es planten de peu i s’evita que s’amarin d’aigua.

A la Festa de la Sega es pot veure tot el procés tradicional de segar arròs. Després de fer les garbes, un cavall ha entrat amb un barquet que recull aquests munts i els porta fora de l’arrossar. Aleshores, es descarreguen les garbes, que torna a carregar un cavall en carro, que se les endú a l’era. Allà, arriba el moment de batre a pota, per separar el gra de la palla. També es fa una representació de com se soleja l’arròs per rebaixar el grau d’humitat i com s’ensaca, amb el gra separat prèviament.

Sega avançada amb menys producció
Paral·lelament a la Festa de la Sega, la collita d’arròs ja ha començat arreu del Delta. Enguany s’ha avançat entre 15 i 20 dies per culpa de les altes temperatures dels darrers mesos. Segons Franch, els pagesos fan un càlcul d’adob amb una climatologia concreta, i quan es tira el mateix adob i fa més calor, “la planta no pot aguantar i falla”. Així, enguany els pagesos s’han trobat amb espigues buides. Això fa preveure una gran minvada de la producció, d’entre el 30 i el 40% respecte al 2016, després que l’última campanya fos molt bona.