David Boneta, nou comissari dels Mossos a Tarragona: “El meu repte és que els veïns del territori tinguin la màxima seguretat”

Tendència a la baixa dels robatoris amb violència i intimidació en establiments i espais públics

ACN Tarragona .- El nou comissari dels Mossos d’Esquadra al Camp de Tarragona, David Boneta, afronta el càrrec amb la premissa de garantir la màxima seguretat als veïns de les comarques tarragonines. Boneta, natural de Tremp, coneix bé el territori -va ser responsable de la comissaria del Baix Camp i el Priorat-, i les particularitats del Camp, amb el turisme, les químiques i els eixos viaris com pals de paller. El nou cap policial destaca que els fets delictius a la regió segueixen a la baixa -un 10% menys respecte el juliol del 2016-, amb un descens significatiu dels robatoris amb violència i intimidació, sobretot en establiments i espais públics. En una entrevista a l’ACN, Boneta, nomenat el mes de maig, desgrana les prioritats al territori en una etapa de canvis i reptes per al cos policial, a dos mesos per l’1-O. Convençut que el cos es deu al Govern de Catalunya, evita entrar en debats.

El Camp de Tarragona ha registrat aquest mes de juliol un 10% de fets delictius menys que el mateix període de l’any anterior. La tendència es manté a la baixa en els darrers anys. La col·laboració ciutadana és, per a Boneta, la clau de volta per aconseguir aquest descens. El seu repte és “la màxima seguretat dels veïns”, a través de la direcció de les diferents àrees bàsiques policials i serveis “perquè siguem més eficaços i eficients amb la tasca que fem al dia a dia, però que estem alineats amb la realitat que hi ha al carrer i donar resposta a les demandes que tenen els ciutadans”.

És un territori que coneix, ja que l’any 2008, amb el desplegament dels Mossos a la demarcació, va ser el màxim responsable de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) del Baix Camp i Priorat, que engloba les comissaries de Reus, Cambrils i Falset, on hi va estar durant gairebé tres anys. “Conec aquest territori i la majoria de comandaments, però és un canvi de lloc de treball, una manera diferent de treballar, en un lloc diferent, amb responsabilitats i tasques diferents, se m’obre una nova etapa”, explica. “És un territori turístic, on tenen especial pes els fets relacionats amb el patrimoni”, afegeix.

Els robatoris violents baixen un 24%
“Més enllà del furt -el principal fet delictiu al territori-, els robatoris a interior de domicilis i vehicles es produeixen amb major assiduïtat i hem de treballar perquè vagin a la baixa”, diu Boneta. Gràcies a plans específics com el POE d’Habitatge i les unitats d’investigació, s’ha aconseguit combatre aquesta tipologia de delictes i, segons dades interanuals, els robatoris amb violència i intimidació a domicili han baixat un 24%. També han descendit un 20% en establiments, un 11% les estrebades, i un 5% en espai públic. D’altra banda, els robatoris a l’interior de vehicles han repuntat un 11%.

L’AP-7: un punt d’interès
L’autopista AP-7 -i les seves àrees de servei- és un dels llocs on els Mossos hi tenen el focus posat. Darrerament s’han desarticulat diversos grups organitzats que hi actuaven, amb nombroses detencions. “L’autopista ens preocupa especialment perquè és un punt d’interès per als delinqüents, ja que hi passen moltes persones, sovint estrangeres, que acostumen a portar diners, objectes de valor, aparells electrònics, càmeres, etc. i els lladres aprofiten qualsevol descuit per robar punxant rodes o el mètode que sigui”, afirma.

A més, en cas de ser enxampats, als delinqüents els pot afavorir que els afectats que viuen fora del país rarament tornen per un judici d’un furt. Si més no, en el darrer operatiu dut a terme a l’autopista, per primer cop el capo d’una banda va ingressar a presó, en una resolució sense precedents. La problemàtica, però, no sols afecta el tram tarragoní d’AP-7, sinó a tot Catalunya. “A més, és un fet delictiu que es manté constant al llarg del temps, no depèn de l’època de l’any, sinó de la mobilitat de les mateixes bandes”, exposa el comissari.

En nivell d’alerta antiterrorista 4
“És un territori turístic, amb moltes empreses químiques, una central nuclear, un parc temàtic com PortAventura, eixos viaris molt importants, un aeroport, una estació de l’AVE, estem en un POE antiterrorista, en un nivell 4 d’alerta antiterrorista, i dispositius com el que comentàvem del POE d’Habitatge… Fem moltes activitats per contribuir a la disminució dels fets delictius”, declara Boneta. Amb tot, el comissari no creu, però, que aquest territori sigui més vulnerable.

“Qualsevol punt, ja no de Catalunya sinó d’arreu del món, és susceptible d’un atac terrorista”. “Des del cos, en aquest sentit, estem fent una excel·lent feina, des de tots els serveis, per tal de fer presència al territori i que hi hagi la màxima seguretat possible”, conclou. Finalment, Boneta opina que el nombre i distribució de comissaries a la regió és “el correcte i adient” per cobrir tant “la realitat més urbana com la més rural”, amb un total de 1.430 agents.