La CUP diu que Gabriel “no ha fugit, ha buscat refugi com tantes altres persones fan per una persecució política”

Els cuapires afirmen que volen “dificultar” el procediment judicial i obrir el focus internacional i que Boya i Gabriel segueixen dues estratègies jurídiques dins del mateix “marc comú” polític

Redacció.- La CUP tanca files amb la seva exdiputada Anna Gabriel. “L’Anna no ha fugit, ha buscat refugi com tantes altres persones fan per una persecució política”. Així ho ha afirmat el seu company de files al Parlament en l’anterior legislatura i que és també el seu advocat, Benet Salellas, en una roda de premsa a la casa Golferichs de Barcelona. L’acte ha servir per explicitar de nou el seu suport a l’exdiputada investigada, que s’ha traslladat a Suïssa i que no compareixerà aquest dimecres davant del Tribunal Suprem perquè consideren que no té garantit un “judici just”. Els cupaires han explicat que volen “dificultar” el procediment judicial i obrir un nou focus internacional a Ginebra, on Gabriel demanarà asil si hi ha petició d’extradició. Els cupaires han afirmat que les estratègies de defensa de Gabriel i Mireia Boya –l’aranesa sí que va comparèixer dimecres passat al Suprem- responen a un “marc comú” polític.
Salellas, que ha parlat d'”indeterminació” sobre el què i el qui s’investiga, ha insistit també que no pertoca al Suprem jutjar-ho sinó a un tribunal de Barcelona o al TSJC. A més, ha defensat així que no es jutgen fets sinó “projectes polítics” i s’ha queixat que s’imputin delictes “molt greus”. “Si ens poguessin imputar cadena perpètua, ho farien”, ha advertit l’exdiputat cupaire.

Per tot plegat ha assegurat que no es tracta d’una “disfunció petita” al sistema judicial sinó d’un “esvoranc greu” en què “el poder judicial ha decidit atacar el Parlament i la capacitat legislativa i d’autogovern de Catalunya en la seva forma més cruenta”.

Tal com ja van apuntar aquest dissabte en un comunicat, un dels objectius del traslladat de Gabriel a Ginebra és “internacionalitzar” políticament el cas. De fet, Salellas, que ha assegurat que es tracta d’una decisió presa col·lectivament, ha afirmat que la “materialització de l’exili” és, doncs, un pas endavant en aquest intent d’obrir un focus d’atenció en una ciutat amb seus d’organismes internacionals, a banda de Brussel·les, on hi ha Carles Puigdemont, destituït de la presidència en aplicació del 155. “Hem obert un nou front polític i judicial per fer de mirall a la dictadura en la que s’està convertit l’estat espanyol i el seu sistema judicial”, ha reblat Salellas des de la casa Golferichs.

Extradició i asil

Els passos que seguirà a partir d’ara Gabriel aniran condicionats a com “es concreti” la seva situació judicial. A l’espera de si el jutge Pablo Llarena demanarà extradició, els cuparies entenen que la justícia suïssa tindria un marge “d’entre sis i deu mesos” per resoldre-ho tenint en compte els recursos que s’hi interposarien i en funció de si Gabriel està “privada de llibertat” o no a Ginebra. En qualsevol cas, Salellas ha afegit també que demanarà asil si hi ha petició d’extradició.

En arrencar l’acte, la diputada dels cupaires Maria Sirvent ha explicat que l’estratègia judicial de Gabriel comparteix “marc comú” amb la de Mireia Boya, que sí que va anar a declarar la setmana passada a Madrid. Consideren que s’emmarquen en la voluntat de reivindicar la seva tasca com a diputades, l’1-O i les mobilitzacions. “Una és una defensa política davant del Tribunal i l’altre obre un front de lluita internacional”, ha resolt. De fet, en aquest sentit ha assegurat que aquesta “defensa política” de Gabriel i Boya passa per “no claudicar”.

A l’acte hi han assistit entre d’altres els també diputats Carles Riera i Vidal Aragonés, els exdiputats Albert Botran, Eulàlia Reguant, Gabriela Serra, Mireia Vehí, Joan Garriga ‘Nana’, i també Mireia Boya i membre i exmembres del Secretariat com Núria Gibert i Eduardo Cáliz, entre d’altres.