El soberanisme, “Tots a una”

Les entitats i partits sobiranistes i els ‘comuns’ exhibeixen múscul en el tancament de campanya de l’1-O

Redacció.- Montjüic es va convertir anit en centre neuràlgic del soberanisme català. Milers de persones es trobaven per defensar el referèndum del diumenge i, en la majoria de casos, el vot a favor a la independència. A Junts Pel Sí, CUP, ANC i Òmnium, a més, se’ls unien en aquesta ocasió representants d’EUiA, Podem i els ‘comuns’.

Puigdemont: “Avui ja hem guanyat”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar que, quan a dos dies per l’1-O, “ja hem guanyat i hem vençut un Estat autoritari”. En l’acte final de la campanya del referèndum, celebrat aquest divendres a la nit a l’avinguda Maria Cristina de Barcelona, el cap del Govern va sentenciar que diumenge “cal sortir de casa disposats a canviar la història, a acabar amb el procés i començar amb el progrés”. A més, va parafrasejar els paraules de l’expresident Josep Tarradellas del 1977: “Ja som aquí, ja hem arribat aquí i per quedar-nos-hi!”. Puigdemont també va asseverar que s’han “vençut els pors i els amenaces”, com també les “pressions, mentides i intimidacions”, davant d’una avinguda Maria Cristina que es va omplir per cloure la campanya del referèndum.

Junqueras crida a “persistir amb serenitat i fermesa”

“Catalans, a treballar, a persistir, amb serenitat i fermesa, convençuts que tota la nostra serenitat és ingredient immprescindible en la defensa dels nostres drets polítics, civils i socials. Persistiu, catalans, persistiu!”, va cridar, per la seva banda, Oriol Junqueras, arrencant els aplaudiments dels assistents al míting. En aquest mateix sentit, Junqueras va avisar als que volen impedir el referèndum que el sobiranisme i l’independentisme troben “en la superació de cada repte” i cada dificultat la manera de fer-se “més forts, estar més units i fer que el món els miri amb més simpatia”.

Tensió entre la CUP i els ‘comuns’

La presència dels ‘comuns’ no va passar desapercebuda. Joan Josep Nuet, secretari de la Mesa del Parlament i membre de Catalunya en Comú va asseverar que havia anat a l’acte perquè “això ja no va d’independència sinó de democràcia”, una democràcia que ha advertit que “perilla”. Així mateix, Nuet ha agraït els suports que l’1-O ha rebut en ciutats com ara Madrid, Sevilla i Gijón, on s’han prohibit actes en defensa del referèndum català.

Però aquesta visió del referèndum com a una “reivindicació” o acte participatiu no va trigar a guanyar-se la reprimenda de Mireia Boya (CUP), qui va voler deixar clar que l’1-O “és un referèndum vinculant per la independència”. “Amics ‘comuns’, prengueu partit. No ens robeu el referèndum, no us apropieu del diumenge, no és una mobilització, volem declarar la independència. I si ho feu, Roma no paga traïdors. Tindrem memòria i no us ho perdonarem mai”, va avisar.