El Consell d’Estat avala per unanimitat la presentació d’un recurs al TC contra la reforma del Reglament del Parlament

Façana del Consell d'Estat, aquest 10 de novembre del 2015 (Horitzontal)

Els magistrats consideren que hi ha fonaments jurídics suficients per impugnar la reforma i demanar-ne la suspensió

ACN Madrid .- La Comissió Permanent del Consell d’Estat ha aprovat aquest dijous per unanimitat un dictamen que avala la presentació per part del govern espanyol d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la reforma del Reglament del Parlament, que aquest dimecres va obtenir llum verda a la cambra catalana gràcies als vots de Junts pel Sí i la CUP. Després d’una hora i vint minuts de reunió, els magistrats han emès un document on assenyalen que hi ha fonaments jurídics suficients per impugnar la reforma i demanar-ne la suspensió. L’aval del Consell d’Estat –preceptiu però no vinculant- dona llum verda a l’executiu de Rajoy perquè aprovi la interposició del recurs a la reunió del Consell de Ministres d’aquest divendres, l’última del curs polític. Previsiblement el govern espanyol introduirà al recurs la previsió perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució Espanyola, de manera que la reforma quedarà suspesa de manera cautelar des del mateix moment que el Tribunal Constitucional l’admeti a tràmit.

El Consell d’Estat és el màxim òrgan consultiu del govern espanyol i està presidit per l’exministre de Sanitat del primer govern de José María Aznar José Manuel Romay de Beccaría. La Comissió Permanent està formada per vuit membres i presidida per l’exministre de Justícia i jurista nascut a Lleida, Landelino Lavilla. Alguns dels seus membres són el ‘pare’ de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, l’expresident del TC Miguel Rodríguez-Piñero, el magistrat del Tribunal Suprem, Fernando Ledesma, i l’exvicepresidenta del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega.

Els seus membres han abordat la qüestió després que el govern espanyol els demanes aquest dimecres formalment l’elaboració d’un dictamen d’urgència sobre la reforma del Reglament. A la pràctica, però, ja feia dies que treballaven en el text, on apunten que l’executiu de Mariano Rajoy té elements jurídics suficients per presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional i buscar la suspensió de la reforma del Reglament.

Un cop obtingut el dictamen favorable per part del govern espanyol, es reunirà la comissió de secretaris i subsecretaris per preparar el recurs que se sotmetrà a criteri del Consell de Ministres aquest divendres. Previsiblement l’anunciarà el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la tradicional roda de premsa de final de curs.

L’objectiu de La Moncloa després és forçar una reunió del ple del Tribunal Constitucional, que no tenia calendari de plens ordinaris fins al setembre, perquè admeti a tràmit el recurs i -en virtud de l’article 161.2 de la Constitució- suspengui cautelarment la reforma del Reglament durant un període mínim de cinc mesos.

La reunió del ple del Tribunal Constitucional es podria produir la pròxima setmana, perquè els seus membres ja havien estat advertits prèviament de la necessitat que es trobessin a localitats des d’on poguessin arribar a Madrid en un termini raonable.

La permanent del Consell d’Estat que ha emès el dictamen sobre la reforma del Reglament és la mateixa que ja va avalar la interposició de recursos contra la declaració de sobirania del Parlament i la convocatòria del 9-N.