El Congrés reconeix la necessitat d’actualitzar les mancances del PENTA en els pròxims anys

Acceptades tres propostes de resolució d’ERC per equiparar els mecanismes de protecció a un radi de 20 quilòmetres i millorar infraestructures de comunicació

ACN Madrid .- La Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital del Congrés ha acceptat tres propostes d’ERC per actualitzar les mancances del Pla d’Emergència Nuclear de la província de Tarragona (PENTA) i que la mateixa cambra baixa acabi forçant el govern espanyol perquè les materialitzi durant els pròxims anys. Una de les resolucions, que han estat incorporades al Dictamen de la ponència encarregada de les relacions amb el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), preveu que durant 2018 s’estableixi una nova subzona amb els municipis ubicats entre 10 i 20 quilòmetres de les centrals, equiparant els seus mecanismes de protecció amb els de la zona més pròxima. També reclama que s’executin les actuacions i inversions necessàries per garantir i assegurar la cobertura de telefonia mòbil així com senyal òptim als termes municipals a deu quilòmetres de les nuclears i els nuclis de població a 20. Es preveuen, a més, inversions per millorar la línia de tren R-15 que li permeti complir les funcions de concentració i evacuació previstes pel PENTA.
“Ja és hora que es posin els mitjans per eliminar una situació vergonyosa que resta eficàcia a qualsevol pla de seguretat que es vulgui portar a la pràctica”, ha assegurat el diputat d’ERC, Jordi Salvador. Els republicans han inclòs també dos resolucions relacionades amb el “malestar per l’augment progressiu de les subcontractacions en els treballs de manteniment” de les plantes atòmiques i “l’empitjorament de les condicions de treball”. En aquest sentit, reclamen al govern espanyol i al CSN “reforçar la supervisió i control d’aquests treballs per garantir que les subcontractes compleixin els controls i la normativa vigent. També exigeix a UNESA, la patronal nuclear, l’executiu espanyo li el CSN una renovació generacional del personal a les centrals, amb formació adequada per evitar que s’estronqui el coneixement i experiència acumulats.