La Comissió de Venècia respon a Puigdemont

La Comissió de Venècia insta a l’acord amb l’Estat per al referèndum

L’òrgan assegura “prendre nota” de la intenció de “cooperar” del Parlament, arran de la moció aprovada al Parlament amb CSQP
ACN Barcelona .- La Comissió de Venècia ha respost la carta que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els va enviar dilluns per buscar-ne “la col·laboració” en un referèndum pactat. A la resposta d’aquest divendres, segons ha avançat el diari ‘El Punt Avui’ i ha confirmat l’ACN, el president de l’ens del Consell d’Europa, Gianni Buquicchio, assegura “prendre nota” de la intenció de “cooperar” amb la Comissió de Venècia en els termes d’un referèndum acordat. “Vostè sap, sens dubte, que no només un referèndum com aquest sinó també la cooperació amb la nostra Comissió s’haurà de desenvolupar en un acord amb les autoritats espanyoles”, afirma. I en aquest sentit, afegeix que el seu òrgan ha “constantment emfasitzat la necessitat per a qualsevol referèndum” de fer-se “en plena conformitat amb la Constitució i la legislació aplicable”.
Al text, Buquicchio agraeix a Puigdemont que l’informi de la moció que es va aprovar al Parlament, amb els vots de JxSí i CSQP i amb l’abstenció de la CUP. També afegeix que informarà dels continguts del document i que pren nota de la “intenció de cooperar” amb el seu organisme en els termes d’un referèndum pactat. “No més puc agrair l’interès mostrat pel Parlament català cap al codi de bones pràctiques en referèndums” que impulsa la Comissió de Venècia, escriu el seu president.

Fonts del Govern han assegurat que veuen la carta de Buquicchio com a positiva, no només perquè consideren que la resposta de la Comissió de Venècia ha arribat amb rapidesa –Puigdemont la va enviar dilluns 29 de maig i la resposta és del divendres 2 de juny- sinó també perquè, defensen, insta el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a negociar.

Discrepàncies amb CSQP

Puigdemont va explicar dimecres durant al sessió de control que havia fet arribar una carta a la Comissió de Venècia arran de la moció de CSQP. Ara bé, JxSí i la coalició d’esquerres fan interpretacions diferents del text que es va aprovar a la cambra. De fet, el portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, va considerar dimecres que la carta que va enviar dilluns Puigdemont era una “manipulació grollera” de la moció del Parlament.

La missiva de Puigdemont apel·lava a la “col·laboració” d’aquest òrgan del Consell d’Europa i Coscubiela no considera que la moció s’encabís en aquests termes ja que, entre d’altres, el text que es va aprovar instava el Govern a “posar en marxa les iniciatives oportunes per disposar de l’assessorament, el reconeixement i l’aval de la Comissió de Venècia pel que fa a les condicions que hauria de complir la convocatòria del referèndum per reunir els requisits establerts en el codi de bones pràctiques de la Comissió”.