Catalunya, declarada oficialment indemne de brucel·losi bovina

Primer pla d'una vaca a la granja El Campgran d'Osona. 1 de juny de 2017. (Horitzontal)

La UE confirma que es compleixen els criteris establerts per la normativa comunitària en relació amb el control d’aquesta malaltia en el bestiar boví

Redacció.- El Comitè Permanent de la cadena alimentària i de la sanitat animal de la Unió Europea ha inclòs Catalunya en la llista de territoris i països oficialment indemnes de brucel·losi bovina. Segons el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, aquesta decisió suposa “la culminació de l’esforç i treball conjunt del sector, des dels productors fins a l’Administració (departaments de Salut i Agricultura), empreses, laboratoris, i molt particularment de tots aquells veterinaris i tècnics d’empresa, de les ADS o habilitats i serveis veterinaris oficials que al llarg de més de 25 anys han estat treballant intensament per assolir aquest objectiu”. Altrament, Agricultura també ha iniciat l’expedient per al reconeixement de Catalunya com a regió oficialment indemne de brucel·losi per a les espècies ovina i caprina.
 
El Departament d’Agricultura és el responsable de l’execució dels programes sanitaris de les malalties dels animals, d’entre els quals s’inclou l’eradicació de la brucel·losi bovina, coordinat pel Servei de Prevenció en Salut Animal.
 
Amb aquest nou estatus sanitari per part de Catalunya s’obre una nova estratègia de vigilància de la malaltia, en què la col·laboració entre l’Administració i el sector “serà una peça clau” per al manteniment d’aquest estatus. Així mateix, “caldrà seguir treballant per a fer front a nous reptes en sanitat animal del sector boví de la mateixa manera que s’ha fet amb la brucel·losi bovina”, asseguren des del departament.