BEGOÑA FLORIA: Tarraco inspira futur

Amb la memòria fresca de la darrera edició de Tarraco Viva, penso ja en l’any vinent i en com seguirem treballant des de la nostra ciutat, amb orgull i perseverança, en ser un model de gestió pública del patrimoni històric, i especialment en la seva difusió i socialització. En temps convulsos, de crítica fàcil i de vegades baixa solidaritat i autoestima, anima veure com milers de tarragonins i tarragonines s’han bolcat en el nostre festival cultural per excel·lència. I de cara al 2018, amb els Jocs Mediterranis com a aparador, encara ho farem amb més força, projectant la nostra ciutat al món.

“Amb la interpretació, coneixement. Amb el coneixement, estimació. I amb l’estimació, protecció”. Aquesta cita, de Freeman Tilden, reflecteix des del meu punt de vista l’esperit que impregna la nostra aposta de ciutat pel patrimoni històric com a motor social, cultural i econòmic. Tenim vocació de ser la ciutat que millor sap explicar la història, i també la que treballa amb més intensitat en els reptes de la societat actual respecte a la investigació, protecció i difusió del patrimoni. Els nostres monuments són més que pedres, són la nostra raó de ser, l’eina que ens ajuda a entendre el nostre present i ens permet reflexionar sobre el futur que volem construir.
De vegades sento a dir que no sabem quin és el projecte de ciutat, i m’esvero una mica, potser perquè em sembla més que evident. Tarragona mira al futur a través dels ulls de la cultura en maridatge amb la indústria i el coneixement. Ho ha fet sempre i ho fa cada cop amb major claredat d’objectius malgrat l’escassetat de mitjans dels temps actuals. Tarraco Viva és un exemple d’aquesta ambició humil però constant de tenir un paper protagonista en el Mediterrani, amb una línia de treball perfectament definida de forma col·lectiva i un tempos seré.
El festival forma part del que som i del que volem ser, un projecte que també passa pel futur de Tabacalera, aquest immens complex que definirem enguany per tenir un full de ruta que ens permeti avançar sense improvisar constantment. Hem de convertir Tabacalera en un gran centre de coneixement amb Tarraco i el patrimoni històric com a dinamitzadors principals, en diàleg constant amb el coneixement, la creació i el foment d’indústria cultural. Tarragona és hereva del seu passat clàssic, i Tarraco ens inspira cap al futur. És un bon camí que em compromet i m’enorgulleix des de la responsabilitat que els ciutadans i ciutadanes m’han atorgat.
Begoña Floria
Consellera de Patrimoni Històric de Tarragona