El BBVA Research rebaixa tres dècimes el creixement del PIB català 

El departament d’estudis de l’entitat també redueix les previsions de l’economia espanyola dues dècimes per al 2017 i tres dècimes per al 2018

Redacció.- El BBVA Research ha revisat a la baixa les previsions econòmiques per aquest any i per al 2018 per a l’economia espanyola i la catalana en la publicació ‘Observatori Regional 4T17’. Així, per l’economia espanyola s’espera una millora de l’activitat en el 2017 fins a situar el creixement del PIB en 3,1% i del 2,5% per al 2018, dues i tres dècimes per sota de les previsions anunciades el passat mes de juliol. En el cas de Catalunya, el BBVA explica que la revisió a la baixa de les previsions es justifica per l’esgotament dels vents de cua i del sector turístic a les quals s’ha d’afegir l’impacte dels atemptats jihadistes del 17 d’agost i la ”incertesa” relacionada per la crisi política. El conjunt de tots aquests motius fa que el BBVA fixi la previsió de creixement de l’economia catalana per aquest 2017 en el 3% i la dels 2018 en el 2,1%, dues i set dècimes menys que les previsions anunciades al juliol passat.
El BBVA explica que hi ha ”diversos factors que apunten una moderació generalitzada” del creixement de l’economia per al 2018. El departament d’estudis de l’entitat financera argumenta que a més dels condicionants ja avançats des de fa mesos com ”l’esgotament dels vents de cua” (baixada del preu del petroli, injecció de liquiditat del BCE i el turisme) ara, des de l’estiu, s’ha afegit l’eventual impacte que puguin tenir per a l’economia catalana els atemptats jihadistes del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils i ”l’increment de la incertesa relacionat amb l’entorn polític de Catalunya”.

El BBVA, tot i que reconeix que ”és especialment complicat” preveure un impacte en el PIB ”associat a l’augment de les tensions polítiques a Catalunya”, s’estima que en un escenari base, amb l’actual nivell d’incertesa, el creixement del PIB català podria veure’s retallat entre tres i nou dècimes en relació amb un escenari sense incerteses polítiques. En el cas d’un escenari amb una major crisi per ”un allargament de les tensions” l’impacte podria situar-se entre 0,5 i fins a 1,2 punts percentuals.