Arriben més de 750.000 euros de l’Estat per Ca L’Agapitu

Amb càrrec a l’1,5% cultural, es proposa finançament per a vuit projectes de la província de Tarragona dels 14 propostos del patrimoni històric de Catalunya

La inversió total prevista a Catalunya, per les entitats i administracions participants, incloent les aportacions de l’Estat, és de 7,96 milions d’euros.

La Comissió Mixta de l’1,5% Cultural, presidida pel secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Pedro Saura, i composta per representants del Ministeri de Foment i del Ministeri de Cultura i Esport, ha elevat una proposta al ministre de Foment per al finançament de 14 noves actuacions com a conseqüència de la Convocatòria publicada al juny de 2018.

El Ministeri de Foment aportarà 5.653.100 euros a projectes de recuperació i posada en valor del patrimoni històric espanyol a Catalunya amb càrrec als fons que es generen per a l’1’5% Cultural com a conseqüència de la contractació de l’obra pública. La inversió total prevista a Catalunya, per les entitats i administracions participants, incloent les aportacions de l’Estat, és de 7,96 milions d’euros.

La resolució provisional que pròximament ferm el ministre de Foment permetrà continuar amb el procediment fins a l’adopció de la resolució definitiva, condicionada aquesta a l’aprovació dels projectes i a les aportacions financeres compromeses.

Els projectes aprovats a la provincia de Tarragona són:

Tarragona ciutat: Recuperació estructural de la volta romana i restauració de la façana de la plaça del Pallol de l’Edifici del Beateri de Sant Domènec – Ca L’Agapitu. El Ministeri de Foment aporta el 75% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 1.086.745,52 euros.

Aiguamúrcia: Regeneració patrimonial i posada en valor del primer recinte del Reial Monestir de Santes Creus – Plaça de Santa Llúcia. El Ministeri de Foment aporta el 75% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 619.246,38 euros.

Alcover: Adequació funcional d’una sala de l’antic Convent de Santa Anna, fase 3. El Ministeri de Foment aporta el 68% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 119.850,00 euros.

Amposta: Recuperació i posada en valor de la celòquia del Castell dels Cavallers de l’Ordre de Sant Joan. El Ministeri de Foment aporta el 75% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 600.000,00 euros.

Montblanc: Recuperació del Portal de Sant Francesc a les Muralles Medievals. El Ministeri de Foment aporta el 67% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 750.000,00 euros.

Móra d’Ebre: Restauració i adequació per a la visita pública del Castell de Móra. El Ministeri de Foment aporta el 68% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 480.000,00 euros.

Riudecanyes: Restauració del Castell-Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou per a usos culturals. El Ministeri de Foment aporta el 75% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 1.604.606,26 euros.

Solivella: Finalització de l’adequació de la zona sud del Castell per a la seva dinamització socioeconòmica. El Ministeri de Foment aporta el 70% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 78.523,02 euros.

Barcelona

Abrera: Consolidació de les restes del Castell de Voltrera (Abrera) i obertura al públic del recinte. El Ministeri de Foment aporta el 70% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 188.000,00 euros.

Berga: Recuperació del Fortí de la Serra de la Petita i adequació del camí d’accés. El Ministeri de Foment aporta el 15% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 213.951,33 euros.

Girona

Vilafant: Rehabilitació del Mas al Castell de Palol Sabaldòria. El Ministeri de Foment aporta el 67% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 790.799,94 euros.

Lleida

Tàrrega: Conservació dels Torrasses de la Fortificació de Sant Eloi. El Ministeri de Foment aporta el 75% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 97.278,23 euros.

Torà: Rehabilitació interior de la Torre de Vallferosa i adequació de l’entorn. El Ministeri de Foment aporta el 70% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 157.875,28 euros.

Vallbona de les Monges: Obres de terminación de condicionament tèrmic, accessibilitat i urbanització del Monestir de Santa Maria de Vallbona – Fase IV i última. El Ministeri de Foment aporta el 75% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 1.174.849,45 euros.

Programa del 1,5% cultural

El programa del “1’5% Cultural” és la principal eina de l’Administració General de l’Estat per respondre al mandat constitucional pel qual els poders públics han de garantir la conservació i promoure l’enriquiment del patrimoni històric, cultural i artístic dels pobles d’Espanya i dels béns que l’integren.

Per a aquest fi la Llei de Patrimoni Històric va establir el percentatge mínim de l’1% a aplicar sobre el pressupost de les obres públiques que s’executen per l’Administració de l’Estat. Més enllà d’aquesta obligació, el Ministeri de Foment va ampliar en 2014 la seva aportació a aquest objecte de l’1% a l’1,5% del pressupost de les obres que licita.

El desenvolupament del Programa 1’5% Cultural proposa un model d’actuació d’ampli contingut social, en base als següents criteris:

– El suport econòmic fonamental prové de l’execució de l’obra pública.

– Es recupera el Patrimoni Cultural Espanyol, respectant el llegat rebut i propiciant el sentiment de pertinença i l’orgull per el mateix.

– Es fomenta l’ús públic afavorint l’acostament social al Patrimoni.

– Es genera ocupació i riquesa en els àmbits en què s’ubiquen els elements patrimonials recuperats.

– Es contribueix a l’objectiu general de generar turisme de qualitat.

Aquesta convocatòria d’ajuts per a la conservació i l’enriquiment del patrimoni històric espanyol és la tercera publicada per aquest procediment de concurrència competitiva, que prima els principis de transparència, publicitat i concurrència.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

Empresaris de Tarragona Destaca la Importància de la Formació d’un Govern Ràpid per Impulsar els Motors Econòmics Regionals

Amb les recents eleccions catalanes del 12 de maig i les pròximes eleccions europees del…

2 dies ago

Participació Activa d’EdT en les Eleccions Catalanes amb 82 Propostes Econòmiques per Tarragona

A l'aproximació de les eleccions a Catalunya, l'associació Empresaris de Tarragona ha estat particularment activa,…

2 dies ago

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

2 setmanes ago

En el nostre imaginari: La Transformació de Tarragona en una Ciutat Verda

Com organització empresarial tenim un conjunt de dures i obligacions amb la societat que ens…

2 setmanes ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

3 setmanes ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

3 setmanes ago