Així es va gestar l’1-O (II): Sorpresa davant la falta de precintes

Els organitzadors del referèndum no preveien que l’accés als col·legis els resultés tan fàcil

Natxo Guinea.- Després dels ingents esforços realitzats -com va relatar ahir Actual Tarragona en la seva sèrie sobre la logística de l’1-O- per tot el territori català perquè l’1 d’octubre no hi faltessin ni paperetes ni urnes, s’acostava el moment de la veritat, el dia ‘D’ per al soberanisme català. Ja des de la matinada, la gent va començar a mobilitzar-se cap als col·legis, sense comptar els que portaven ja realitzant activitats “extraescolars” per mantenir-los oberts. Les instruccions per respectar la legalitat eren clares: “Si el col·legi estava precintat, els Representants de l’Administració (RA) no havien d’entrar-hi i, per tant, tampoc constituir la taula”, expliquen els organitzadors. Tampoc hi podien entrar abans de les 8 del matí. “Vam ser extremadament legalistes”, s’enorgulleixen, en relació al respecte escrupolós de la Llei del Referèndum per validar la votació.

No obstant això, per a sorpresa dels encarregats de l’operatiu als col·legis, en infinitat d’ells no hi havia ni precintes: “No enteníem res”, confessen. En casos com aquests, en els quals “estava tot bé”, es procedia a muntar taules, urnes i altre material electoral. En una ciutat relativament petita com Tarragona, “tothom es coneix” i, per això, en alguns col·legis ocupats, policies de paisà eren clarament reconeguts entre la multitud. “Un grup enorme a un costat, i després els dos agents per aquí asseguts, sols”, relaten. A les cinc del matí, aquests dos agents van marxar tal com havien vingut.

Arriben els Mossos

Poc després va ser quan van començar a arribar els Mossos als col·legis a estendre acta als components de les taules. Una vegada fet això, els col·legis van obrir les portes. Començava així l’1-O, sense notícies dels policies desplegats pel Ministeri de l’Interior. El ‘runrún’ girava a l’entorn de Sant Pere i Sant Pau, on es van veure grups de veïns dies abans fent fora la gent que col·locava cartells pel ‘Sí’: “Ens constava que podia haver-hi grups de neonazis allí”, però no va passar res. Si més no a Sant Pere i Sant Pau.

Va ser a un altre barri, Campclar, des d’on van començar a arribar notícies inquietants: “Sobre les vuit del matí rebem l’avís que en Campclar havien entrat policies “a lo bestia”, i que s’havien emportat les urnes”. Les Unitats d’Intervenció Policial (UIP) i la Guàrdia Civil ja estaven reclamant el seu paper en el relat.