Categories: Noticies de Societat

La URV i la Fundació Hospital de Santa Tecla s’uneixen en la lluita contra l’exclusió social

Aquesta Fundació ha esdevingut entitat col·laboradora de la Càtedra d’Inclusió Social

La Càtedra d’Inclusió Social de la URV i la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla treballaran plegades per donar millor servei a les persones en risc d’exclusió social a les comarques de Tarragona; ho faran a partir de l’experiència de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, organització que presta serveis socials a col·lectius vulnerables com la gent gran, els malalts crònics, la infància, les persones amb discapacitat, les persones amb dependència, la gent sense sostre i la immigració, entre d’altres.

Josep Anton Ferré Vidal, rector de la Universitat, i Joan Maria Adserà Gebellí, president de la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla i gerent de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, han signat aquesta setmana el conveni a través del qual la fundació tarragonina s’incorpora com a membre col·laborador de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV. Dirigida pel Dr. Àngel Belzunegui, és una eina per a la reflexió interdisciplinària, el debat i la divulgació entorn de la inclusió social de les persones i col·lectius més vulnerables a les comarques de Tarragona.

Entre les accions principals que s’impulsen en el marc d’aquest conveni hi ha l’estudi de les necessitats territorials de serveis adreçats a promoure la inclusió social dels col·lectius poblacionals més desprotegits a les nostres comarques: infància en situació de risc, gent gran dependent, persones amb discapacitats i població en risc socioeconòmic i/o indocumentada.

En aquest sentit, la Càtedra vehicularà la posada en marxa d’investigacions i programes de formació especialitzada en col·laboració amb la Xarxa de Santa Tecla en el terreny dels processos de desigualtat, de pobresa i de risc d’exclusió social lligat a raons socioeconòmiques, les discapacitats i la dependència. La Càtedra se centra alhora en la difusió i en la transferència de coneixement sobre els diversos àmbits en què es desenvoluparan les investigacions i anàlisis a partir d’aquest conveni. Tots els avenços assolits en virtut del conveni es difondran a través l’organització de jornades temàtiques, en congressos i seminaris i amb la preparació de publicacions que recullin els resultats de la recerca i els valors de la inclusió social.

Joan Maria Adserà ha destacat que “la Càtedra d’Inclusió Social de la URV està alineada amb l’esperit fundacional i els valors de la nostra organització, que porta més de 800 anys atenent les necessitats sanitàries i socials de les persones a Tarragona, amb especial dedicació als col·lectius més desprotegits com són la tercera edat, la gent amb dependència, les persones discapacitades, la infància de llars desestructurades o les famílies sense recursos. Amb aquesta col·laboració podem aportar la nostra experiència en la prestació de serveis socials i definir, conjuntament amb una entitat tan transversal com la universitat, eines que ens permetin diagnosticar la situació a la nostra societat i avançar en els serveis que es presten a les persones més necessitades i a les seves famílies”.

El rector de la URV ha manifestat que aquest conveni “és un pas més en la llarga col·laboració entre les dues institucions per donar una millor resposta a les demandes socials de salut i benestar”.  Àngel Belzunegui defineix el conveni signat com una col·laboració estratègica i de territori, amb l’objectiu de millorar el benestar de les persones i de la societat en general. La unió de l’experiència pràctica que aporta la tasca realitzada per la Fundació i del coneixement que es genera des de la Universitat afavorirà de forma genèrica els processos d’inclusió social. I recorda que el coneixement, teòric i pràctic, ha d’estar al servei de la inclusió social.  A l’acte ha estat present la professora Carme Borbonès, directora honorífica de la Càtedra.

La Fundació Hospital de Santa Tecla es compromet per als pròxims dos anys i agafa el relleu de la Fundació ONCE i de la Fundació Endesa, que han estat les entitats col·laboradores de la Càtedra des del 2011 fins al curs acadèmic 2016-2017.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

4 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

4 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago