Els arqueòlegs es marquen fer accessible l’estructura singular com a principal objectiu d’aquesta divuitena campanya, que s’allargarà fins el pròxim 28 de juliol
ACN Tivenys .- El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV ha iniciat aquest dilluns la divuitena campanya d’excavacions al jaciment del poblat ibèric de l’Assut, a Tivenys (Baix Ebre), que és propietat de la mateixa universitat. Fins el pròxim 28 de juliol els arqueòlegs s’han marcat com a objectiu consolidar la gran torre circular del jaciment per fer-la accessible. Construïda al segle VI abans de la nostra era, va funcionar com un element aïllat del poblat fins el segle V, quan es va integrar dins la trama urbanística de l’assentament. Situada al punt més alt del turó, la torre podria ser la residència del cabdill del poblat, fins que va ser destruïda per un incendi cap al segle II abans de la nostra era. Té un diàmetre de nou metres i la superfície útil interior era de divuit metres quadrats per planta.
De forma paral·lela a les excavacions, la URV treballa en la virtualització 3D d’aquesta estructura perquè pugui ser vista a través d’una aplicació mòbil en la forma com era a l’època que l’assentament estava habitat. Les excavacions d’aquest juliol, a més, se centren en trobar la porta d’accés al poblat, que podria estar al costat de la torre. De moment, ja s’han excavat uns dos metres i el director dels treballs i professor de la URV, Jordi Diloli, s’ha mostrat optimista.
En la campanya hi participen dotze persones, entre els quals vuit arqueòlegs del GRESEPIA i la resta estudiants d’Història i del màster d’Arqueologia de la URV. Els treballs tenen un pressupost de 18.000 euros que aporten a parts iguals la URV, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tivenys. Amb 4.000 metres quadrats de superfície, el poblat va estar habitat de forma ininterrompuda entre els segles VII i I abans de la nostra era.