L’Ajuntament de Tarragona ha presentat l’aplicació mòbil i web que donarà a conèixer en temps real el percentatge d’ocupació de les platges del nostres municipi amb l’objectiu de mantenir les mesures de seguretat, la distància social i minimitzar el risc de contagi de la Covid-19.
Des d’avui ja es pot consultar a l’App TGN Emergències el grau d’ocupació de les platges del Miracle, l’Arrabassada, la Savinosa, Cala Romana i la Móra, que estan indicades amb els colors verd, taronja o vermell segons l’afluència de l’aforament. Aquesta informació també està disponible al web https://www.tarragona.cat/platges2020
El conseller de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Manel Castaño, ha explicat en una roda de premsa en la qual ha estat acompanyat pels comandaments de la Guàrdia Urbana i Protecció Civil, que “es tracta que la ciutadania gaudeixi de les platges amb seguretat i per això comptem amb un sistema automàtic de control de l’aforament que ens dona la seguretat que el distanciament entre la població és el que ens garanteix la seva seguretat. A partir d’uns d’indicadors, que són de 9m2 per persona, s’ha calculat quin és l’aforament ideal per mantenir aquest criteris de seguretat”. Tot i que l’aforament podria ser de 4m2 per persona, l’Ajuntament ha preferit la ràtio de 9m2 per persona.
Amb l’aplicació de platges TGN Emergències es vol facilitar que abans de sortir de casa per anar a la platja es consulti l’aforament i si hi ha lloc disponible, la informació que facilita és en temps real. En el cas que l’ocupació sigui alta, la recomanació és anar a una altra platja amb menys persones.
El sistema funciona amb una xarxa de 18 sensors òptico-mètrics 3D que s’han distribuïts a cinc platges: El Miracle, l’Arrabassada, la Savinosa, Cala Romana i la Móra, que aporten al sistema d’informació dades en temps real de l’ocupació i monitorització, incloent informació meteorològica i de contaminació acústica. Amb l’ajut de la intel·ligència artificial, el sistema reconeix i quantifica el número de persones hi ha. Les dades es transmeten a la plataforma de gestió al núvol, des d’on es processa i es publica. El programa no emmagatzema ni transmet imatges i, per tant, no enregistra ni gestiona cap dada personal, preservant així la privacitat i intimitat de les persones.
La platja Llarga no es monitoritzarà mitjançant aquest sistema per qüestions tècniques i el control de l’aforament es farà reforçant la presència de la Guàrdia Urbana.
El conseller Manel Castaño ha subratllat que “la tasca de la Guàrdia Urbana tindrà el caràcter principalment d’orientar, ajudar i informar i que s’entengui que estem vetllant per la seva seguretat sanitària”. Al mateix temps que ha fet una crida a l’autoresponsabilitat. A les platges estaran presents 8 patrulles de la Guàrdia Urbana més el reforç ordinari que sigui necessari.
Cal dir, que aquesta és la primera setmana de funcionament del sistema que està en període de proves i validació, doncs s’estan realitzant els ajustos dels equips i l’índex d’aforament.
Megafonia i indicador lumínic
D’altra banda, el mateix sistema incorpora a les cinc platges un punt de megafonia, de forma que quan es detecta que l’aforament assoleix el 80%, s’emet un missatge d’àudio als usuaris de les platges alertant de la situació, orient a la gent que canviï de zona a la mateixa platja o que vagi a una altra. També s’ha instal·lat un indicador lumínic a cada platja, tipus semàfor com a reforç pels vianants. A més, es preveu difondre les dades de l’aforament en diferents pantalles informatives que es podran visualitzar, per exemple, en les oficines de turisme, equipaments municipals, etc.
El conseller de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Manel Castaño, ha explicat que “ tots aquests serveis que hem posat en funcionament per informar de l’aforament de les platges, l’App TGN Emergències, la web de l’Ajuntament, la megafonia, els indicadors lumínics, així com la campanya de comunicació amb recomanacions a la ciutadania, és perquè aquest estiu tothom pugui gaudir de les nostres platges de forma segura i minimitzar els riscos”.
Campanya sobre les normes d’ús de les platges
Per reforçar les recomanacions als banyistes, l’Ajuntament també ha posat en marxa la campanya ‘Aquest estiu, que corri l’aire!’ per tal de donar difusió a les normes d’ús de les platges de forma segura. Així, s’estan col·locant 16 plafons distribuïts per les platges del municipi amb una sèrie de recomanacions. Aquestes recomanacions també estaran presents als autobusos municipals, marquesines, plafons a la Rambla Nova, espais municipals, a la web i les xarxes socials de l’Ajuntament, entre d’altres. A més, s’emetran en missatges per la megafonia dels vehicles dels voluntaris de Protecció Civil.
Al web https://www.tarragona.cat/platges2020 a més de les dades de l’aforament, es poden trobar les normes d’ús de les platges en català, castellà i anglès.
Aquestes són les recomanacions de la campanya:
La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, ha insistit que incrementar l'impost de les estades…
Aquesta manifestació de protesta es fa per expressar el descontent per l'abandonament i la manca…
Entre los materiales enviados por los centros del Grupo Mimara de la demarcación de Tarragona…
Grupo Fermator va organitzar recentment el Family Day a la seva seu de Doors Movement…
Planet Youth, el model més reeixit a nivell mundial per a la prevenció de consums…
La Realting MasterCup Regatta, evento internacional de carácter lúdico-deportivo organizado desde Cambrils que reúne a…