Un nou amfiteatre al Parc de la Reconciliació

Imatge virtual de la remodelació. CEDIDA

El Parc de la Reconciliació es transformarà en uns jardins que combinaran el valor paisatgístic i lúdic. Això s’aconseguirà reforçant la vegetació, fent-lo accessible a les persones discapacitades, així com dotar-lo d’un petit amfiteatre dedicat a activitats lúdiques.

La primera de les actuacions que es farà és instal·lar una tanca perimetral que protegirà aquest espai verd, a tocar dels monuments històrics, com l’Amfiteatre. A continuació es farà una millora de la jardineria, degradada pel vandalisme i l’incivisme nocturn. La proposta, de la conselleria d’Espais Públics es basa a mantenir intacte l’essència del parc dotant-lo de 6 elements:

  1. La tanca perimetral per preservar el parc i dotar-lo de més seguretat.
  2. Fer tot el recinte accessible a les persones discapacitades.
  3. Condicionament de tot el parc per millorar l’evacuació d’aigües pluvials, per la qual cosa es refaran les rigoles, que estan destinades a conduir cap als embornals l’aigua procedent de la calçada i la vorera.
  4. Reforma de la zona nord-est dotant al parc d’un petit amfiteatre per a  activitats lúdiques, en especial a les vinculades a la Casa de la festa.
  5. Reforma i millora del parc infantil.
  6. Potenciar la vegetació existent, ja que a conseqüència de la ciclogènesi de l’any passat, molts arbres van caure.

“Des de la conselleria d’Espais Públics -explica el responsable de l’àrea José Luis Martin- hem construït i millorat 18 parcs i jardins de la ciutat. Un dels objectius és tancar per preservar-los del vandalisme. Aquest va ser el cas del parc Saavedra, on vam millorar la vegetació, així com vam incrementar el nombre de jocs infantils i vam crear un circuit intern per a bicicletes i patins”.

I afegeix: “Fa un parell de setmanes vam tancar el parc de Monestir de Poblet i el de la plaça Pompeu Fabra. I els pròxims dies tancarem la plaça Josep Roig i Raventós. El darrer parc que preservarem amb una tanca perimetral serà el de la Reconciliació. Ara bé, en aquest cas l’actuació serà més important que a la resta dels parcs, a causa de seva proximitat amb el conjunt monumental de Tarragona, la qual cosa el fa parada de la major part dels autobusos que porten als creueristes al centre de la ciutat”.

La transformació d’aquest parc s’iniciarà en una primera fase -el tancament perimetral del parc- abans de l’estiu. La segona fase, consistent en la millora de l’accessibilitat, les conduccions de l’aigua, la construcció del petit amfiteatre, la millora del parc infantil i la vegetació, estarà llesta durant el segon semestre d’aquest any. El pressupost de l’obra és de 165.00 euros (40.000 euros la tanca perimetral, 100.000 euros la millora integral del parc i 25.000 euros es destinaran a reformar el parc infantil).

Uns jardins construïts l’any 1943

Els Jardins de la Reconciliació tenen una superfície de 3.500 m2. Aquest parc es pot considerar l’únic representant de la jardineria pública de mitjan segle XX a la ciutat, ja que gairebé no ha patit transformacions. Aquests jardins van construir-se l’any 1943, amb el nom de ‘Glorieta de los Caídos’, un nom que es va conservar fins l’any 1979, quan el primer Ajuntament democràtic de Tarragona va canviar-lo per Parc de la Reconciliació. L’any 2000 es va reformar, enderrocant el monòlit franquista existent, sent substituït pel Monument a Tales de Milet, obra de Lluís Saumell.

La darrera remodelació, de l’any 2009, va suposar una modernització de les instal·lacions i una optimització en el consum d’aigua.

Previsió de nous parcs

Pel que fa a la previsió, la conselleria d’Espais Públics té previst construir, reformar i/o ampliar 6 parcs infantils més que són: plaça Verdaguer, Banc d’Espanya, carrer Riu Montsant del Pilar, Plaça Catalunya de Sant Pere i Sant Pau, la plaça de la Font de Bonavista i la plaça Josep Roig i Raventós.