Categories: Noticies de Smartcity

Es triplica el nombre d’espanyols d’entre 40 i 64 anys que emigren des que va esclatar la crisi

El 2008 van marxar més de 7.500 espanyols a la recerca d’oportunitats a un altre país, mentre que el 2016 es va tancar amb 23.835

UOC.- Des que va esclatar la crisi econòmica (2008) fins al 2016 s’ha triplicat l’emigració d’espanyols d’entre 40 i 64 anys. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 2008 van marxar a un altre país 7.507 persones d’aquesta franja que estan en edat laboral, mentre que el 2016 la xifra es va triplicar fins a arribar a 23.835. Representa un augment del 316%. L’enfonsament del sector de la construcció, el final del crèdit fàcil i els efectes d’un atur desbocat, que es va acarnissar en aquesta franja d’edat, van obligar molts d’aquests espanyols a emigrar.

Una d’elles va ser María Paloma Pimentel, advocada de 46 anys. Amb dos fills petits va emigrar a França perquè el seu marit va aconseguir una feina a París després d’anys a l’atur. Cinc anys després, continua buscant, sense èxit, una oportunitat laboral. «He exercit com a advocada a Espanya des que vaig acabar els estudis el 1995. A París m’és impossible trobar una feina de lletrada perquè la meva formació es va desenvolupar a partir del sistema jurídic espanyol», explica.

Per a aconseguir inserir-se en el món laboral, Pimentel va triar el màster universitari de Drets Humans, Democràcia i Globalització en l’especialitat de Dret Internacional de la UOC. Per a la Paloma, l’emigració obligada de moltes famílies a l’estranger ha provocat la pèrdua de dues generacions: la seva i la dels seus fills. «El dia de demà, ells contribuiran a engrandir un país que no és el seu».

Gloria Triviño, de 55 anys, també viu a Alemanya des que va esclatar la crisi a Espanya. L’empresa on treballava el seu marit va tancar el seu departament i el va traslladar a la central, situada en aquest país europeu. «Aquesta decisió va comportar deixar dos dels nostres fills a Espanya, ja que hi tenien la seva vida, la nostra família i la meva feina, i marxar amb les dues petites».

Després d’uns mesos de passar-ho malament, la Gloria i la seva família es van adaptar a la nova vida. Per a trobar feina va decidir formar-seamb el màster d’Educació i TIC de la UOC. Les estadístiques li donen la raó: els aturats de 45 a 54 anys amb un nivell de formació superior tenen una taxa d’atur del 8,6%, mentre que entre els que només tenen educació primària la xifra arriba fins al 35,2%, segons dades de l’EPA corresponents al segon trimestre de 2016.

Pimentel i Triviño són dos dels 4.622 estudiants de la UOC que es graduaran aquest novembre. Totes dues ho faran en l’acte que tindrà lloc aquest dissabte 11 a Madrid, als Teatros del Canal.

Dona i treballadora, el graduat majoritari

Els dos testimonis formen part del 28% de les persones d’entre 40 i 55 anys que s’han graduat a la UOC. El perfil mitjà de l’estudiant és el d’una dona (60%) que treballa (el 93% compagina la feina amb els estudis).

El 76% afirmen que els estudis els han permès millorar les competències laborals i personals. Segons l’últim estudi de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) sobre la inserció laboral dels graduats, els estudiants que cursen títols en línia són més competitius en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), informàtica i pensament crític. L’informe concreta que tenen un nivell superior en formació teòrica, expressió escrita i capacitat per a solucionar problemes, entre altres aspectes. Aquest col·lectiu també destaca perquè presenta més ocupació, més estabilitat i salaris més elevats (per sobre dels 2.000 euros al mes) que el conjunt d’universitaris. Ho corroboren el U-Rànquing de la Fundación BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie), que situa la UOC com la universitat d’Espanya amb més sortida laboral.

El títol amb més graduats és el màster de Dificultats de l’Aprenentatge i Trastorns del Llenguatge (711), que és el que té més estudiants en tot el sistema universitari espanyol. El segon amb més graduats és el d’Administració i Direcció d’Empreses (381) i, el tercer, el màster d’Advocacia (305). Des que la UOC es va crear, fa vint-i-dos anys, s’hi han graduat 53.053 persones.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

El teixit turístic de Tarragona, contra l’augment de l’impost de les estades turístiques

La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, ha insistit que incrementar l'impost de les estades…

2 setmanes ago

Les urbanitzacions del Catllar tallaran la carretera en protesta per la manca d’inversió municipal

Aquesta manifestació de protesta es fa per expressar el descontent per l'abandonament i la manca…

2 setmanes ago

El Grupo Mimara envía a Valencia material para las personas mayores y personal de emergencias

Entre los materiales enviados por los centros del Grupo Mimara de la demarcación de Tarragona…

3 setmanes ago

Grup Fermator celebra el Family Day a la seva planta de Falset

Grupo Fermator va organitzar recentment el Family Day a la seva seu de Doors Movement…

3 setmanes ago

Neix Planet Youth Espanya, amb seu a Tarragona

Planet Youth, el model més reeixit a nivell mundial per a la prevenció de consums…

1 mes ago

La 8ª Realting Mastercup Regatta 2024 llega a Barcelona tras la estela de la Copa América

La Realting MasterCup Regatta, evento internacional de carácter lúdico-deportivo organizado desde Cambrils que reúne a…

1 mes ago