Un grup de 12 estudiants que han cursat el Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana, que s’imparteix a la Rovira i Virgili (URV) gràcies a la recerca de projecció internacional que desenvolupa l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), presenten públicament les seves tesis els dies 17 i 18 de setembre a Tarragona, en aquest centre de recerca, ubicat al campus Sescelades. Els alumnes de la URV defensaran els seus treballs juntament amb altres estudiants, 10 més, del Muséum National d’Histoire Naturelle (MNHN) de Paris, de la Universitat de Ferrara (Itàlia) i de l’Instituto Politécnico de Tomar (Portugal). Enguany es compleixen 13 anys de la defensa de les primeres tesis d’aquest màster. En aquesta ocasió, els estudiants provenen d’Espanya, França, Itàlia, Xile, Etiòpia, Macedònia, Marroc i Algèria.
Entre els temes objecte d’estudi hi ha la tafonomia dels jaciments de la Gran Dolina i de la Cueva del Mirador, ambdós a Atapuerca (Burgos), i del Camp dels Ninots (Caldes de Malavella); la zooarqueologia i l’anàlisi espacial de l’Abric Romaní (Capellades), la indústria lítica de Sanzako (Tanzània), l’evolució del cervell en els humans, la paleoecologia dels jaciments d’Orce (Granada), les matèries primes a la Balma de la Griera (Calafell), l’estudi de les restes vegetals a Tigray (Etiòpia) i Araucania (Xile), i l’aprofitament de les plantes pels grups de caçadors i recol·lectors.
El Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana s’efectua en partenariat amb altres institucions europees, concretament la Universita’ degli Studi di Ferrara (Itàlia), el Muséum National d’Histoire Naturelle (MNHN) (París, França), i l’Instituto Politécnico de Tomar (Portugal).
Internacionalització
Les primeres tesis d’aquest màster es van llegir el 2006 i 183 treballs d’investigació s’han acabat fins ara a Tarragona, molts dels quals tenen com a base diferents projectes en els quals hi participa l’IPHES, en la línia d’aquest centre d’unir la docència amb la recerca, el treball de camp i la socialització.
Precisament, el Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana es va començar a impartir a la URV el curs 2004-2005, gràcies a la investigació que es realitza a l’IPHES, que pren part en els principals projectes mundials en el seu àmbit. L’any 2015, la Comissió Europea va renovar aquesta oferta acadèmica dins del nou programa Erasmus+ per a tres anys més, el que permet gaudir encara de la garantia i qualitat que representa formar part d’un reconeixement d’aquestes característiques per a la captació d’alumnat i per a la internacionalització de la URV.
La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, ha insistit que incrementar l'impost de les estades…
Aquesta manifestació de protesta es fa per expressar el descontent per l'abandonament i la manca…
Entre los materiales enviados por los centros del Grupo Mimara de la demarcación de Tarragona…
Grupo Fermator va organitzar recentment el Family Day a la seva seu de Doors Movement…
Planet Youth, el model més reeixit a nivell mundial per a la prevenció de consums…
La Realting MasterCup Regatta, evento internacional de carácter lúdico-deportivo organizado desde Cambrils que reúne a…