Treballen en un buscador “just” que afavorirà la discriminació positiva a internet

Investigadors de diverses institucions europees treballen en el projecte FA*IR

CCMA.- un motor de cerca “just” que afavorirà la discriminació positiva de col·lectius com les dones o les minories.

Segons explica la Universitat Pompeu Fabra, aquest projecte ha obtingut una de les sis ajudes d’investigació de la tercera convocatòria del Data Transparency Lab (DTL), de 50.000 euros.

FA*IR vol canviar els buscadors de persones, per trobar treballadors freelance o fins i tot per trobar companys o amistats. Fins ara, els cercadors mostren els resultats segons, per exemple, anys d’experiència o formació acadèmica, però molts cops els usuaris no passen de la primera pàgina. Això fa que hi hagi candidats que quedin exclosos.

El nou cercador, amb una API de codi obert, que ordenarà els resultats per afavorir la diversitat i reduir la injustícia i la discriminació.

En el buscador treballen investigadors i professors de la Universitat Tècnica de Berlín, ISI Foundation i l’Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya, així com també el professor Ricardo Baeza-Yates, de la UPF. Baeza-Yates ha explicat amb un exemple clar com funciona el nou cercador:

“Per exemple, si busques un candidat potencial a LinkedIn i vols 50 resultats, l’ideal seria que la meitat fossin dones, si això és possible, i que les minories estiguessin justament representades.”

Segons Baeza-Yates, aquest buscador permet que totes les persones tinguin “la mateixa oportunitat”. Assegura que l’ordre no es basa “en altres factors que puguin esbiaixar el resultat cap a un cert tipus de persones”.