Les actuacions previstes inclouen formació en competències transversals, suport per a la recerca de feina, i pràctiques professionals, entre d’altres
Treball, Afers Socials i Famílies destina enguany 9,2 milions d’euros en subvencions destinades a les entitats sense ànim de lucre per a la realització de mesures actives d’inserció adreçades a unes 4.000 persones perceptores de la Renda Mínima d’Inserció (RMI) i que, posteriorment, seran perceptores de la Renda Garantida de Ciutadania.
El Departament dedica aquests 9,2 milions d’euros a la convocatòria de 2017 (de caràcter plurianual amb abast 2018) per a la concessió de subvencions per al desenvolupament d’un Programa de mesures actives per millorar el seu grau d’ocupabilitat dels perceptors de l’RMI/RGC mitjançant actuacions com: la formació en competències transversals, el suport per a la recerca de feina, pràctiques professionals i prospecció d’empreses, entre d’altres.
Es poden acollir a aquests ajuts les entitats privades sense afany de lucre, amb personalitat jurídica pròpia i amb àmbit d’actuació a Catalunya, que tinguin experiència en la realització d’accions d’inserció laboral per a col·lectius en risc o situació d’exclusió social.
Per a aquest 2017-2018 hi poden accedir totes les persones perceptores de l’RMI majors de 16 anys que figurin inscrits en l’oficina de treball com a demandants d’ocupació no ocupades; tanmateix tenen caràcter preferent en l’accés a aquestes actuacions les persones que reuneixin algunes de les característiques següents:
- Que els resti menys temps permanència per a esgotar el període màxim de cobrament de la Renda Mínima d’Inserció.
- Que el seu grau d’ocupabilitat el qual es pugui veure incrementat si participen en mesures actives d’inserció.
- Que tinguin una edat compresa entre 31 i 60 anys.
- Que en especial siguin dones víctimes de violència de gènere
- Que tinguin càrregues familiars.
Les persones seleccionades podran participar en diferents blocs segons les necessitats detectades:
- Competències clau, on s’analitzarà el context laboral i les competències de base i transversals.
- Diagnòstic de l’ocupabilitat, recollint les motivacions i interessos en relació al mercat de treball i ocupacions.
- Recerca de feina, on se’ls informarà dels diferents canals i eines existents, el procés de selecció i la possibilitat d’autoocupar-se.
- Formació, en competències transversals, en alfabetització informàtica i en la programació, suport i seguiment de pràctiques professionals.
- Relació amb l’empresa, on es donarà suport en la prospecció i seguiment posterior a la inserció laboral.
Finalment, els projectes hauran de garantir, com a mínim, un 20% d’inserció laboral d’una durada mínima de 3 mesos, i amb un contracte laboral de, com a mínim, el 50% de la jornada.