Categories: Noticies de Catalunya

El TC anul·la la prohibició als ciutadans i empreses de compartir l’electricitat

El Govern celebra que el Tribunal Constitucional anul·li la prohibició als ciutadans i empreses de compartir l’electricitat que generin en instal·lacions d’autoconsum

·     La Generalitat havia presentat un conflicte positiu de competència contra el RD 900/2015, que regula la producció i el subministrament elèctrics en règim d’autonconsum
 
Redacció.- El Govern de la Generalitat ha valorat positivament la decisió del Tribunal Constitucional d’anul·lar la prohibició de que un generador es pugui connectar a la xarxa interior de diversos consumidors. La sentència estableix que la mesura, que estava inclosa en el Reial Decret 900/2015 –que regula la producció i subministrament elèctrics amb autoconsum-, vulnera les competències de la Generalitat i dificulta la consecució dels objectius d’eficiència energètica i ambientals establerts en diferents directives europees de cara a l’any 2020. En línia amb el que marca la Unió Europea, el Govern considera que l’autoconsum elèctric a partir d’energies renovables, principalment fotovoltaica, ha d’esdevenir un dels eixos del nou model energètic del país.
El RD 900/2015 prohibia que diferents consumidors poguessin constituir una xarxa interior i connectar-la a un generador, de manera que se subministressin la seva pròpia energia i la consumissin de manera col·legiada. A més d’envair les competències de la Generalitat, aquesta mesura suposava un fre per al desenvolupament de l’autoconsum, ja que perjudicava la viabilitat de molts projectes i desincentivava l’interès dels ciutadans en aquesta modalitat descentralitzada de producció d’electricitat. Compartir l’energia generada a partir de fonts renovables incrementa l’eficiència energètica dels edificis, contribueix a reduir la dependència dels combustibles fòssils i obre la porta a un nou ventall de models d’activitat econòmica.
A més, la sentència també atribueix a la Generalitat la gestió del registre d’autoconsum d’energia, que té com a missió el control i seguiment dels consumidors de les diferents modalitats d’autoconsum. El RD 900/2015 establia que aquesta labor l’havia d’executar el Govern central.
La sentència referma l’aposta del Govern per un nou model energètic més democràtic, descentralitzat i sostenible, que posi el ciutadà al centre i que funcioni a partir de les energies renovables i l’eficiència energètica, i que s’ha reflectit en el document de bases per al Pacte Nacional per a la Transició Energètica. A més, també posa en valor la labor de la Taula d’impuls a l’autoconsum fotovoltaic de Catalunya, que té per objectiu reduir les traves jurídiques, administratives i econòmiques per a aquesta modalitat de generació i consum d’energia renovable.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

2 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

2 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

3 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago