Es tractarà de com promoure entorns saludables per reduir el consum de drogues entre la població juvenil
Redacció.- Els dies 17 i 18 d’abril, Tarragona acollirà especialistes internacionals en matèria de prevenció de les addiccions entre adolescents en un Seminari organitzat per l’Ajuntament de Tarragona i el Centre Islandès d’Investigació i Anàlisi Social (ICSRA) per donar a conèixer PlanetYouth. El programa Planet Youth és una iniciativa islandesa de prevenció comunitària que té com objectiu promoure entorns saludables i que ha aconseguit reduir dràsticament els consums de drogues en la població juvenil. Tarragona és la única ciutat de l’Estat espanyol que implementa aquest model des de l’any 2015.
Planet Youth consisteix en realitzar estudis comparatiu dels hàbits i estils de vida entre joves de diversos països. Dins el projecte europeu Erasmus +, Tarragona va ser l’única ciutat espanyola que hi va participar fent l’enquesta que serveix de base al projecte, amb més de 2.500 adolescents d’entre 15 i 16 anys, la major aportació de dades a Europa amb una mostra gairebé del 100%. A més d’avaluar les tendències de consum de tabac, alcohol i diferents drogues, l’enquesta també vinculava l’impacte de factors de protecció com l’atenció dels pares i la influència dels amics, els professors o l’esport.
Els estudis i anàlisi de les enquestes s’han efectuat gràcies a l’aliança entre el Departament d’Antropologia, -des de l’Medical Anthropology Research Center- i la Càtedra d’Inclusió Social de la URV que ha permès creuar variables de forma exhaustiva per tenir una diagnosi per centres escolars i barris. A més, a l’estiu de 2017, la URV va obtenir una beca d’investigació del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut que li ha permès continuar amb l’estudi qualitatiu de les dades. Els resultats es presentaran els propers mesos.
Actualment, el Servei de Prevenció de les Addiccions de l’àrea de Serveis a la Persona de l’Ajuntament està tirant endavant el PlanetYouth amb una experiència pilot que es desenvolupa de forma coordinada amb els diferents departaments municipals per tal d’organitzar fòrums consultius als diferents centres cívics dels barris sobre aquesta temàtica. De la mateixa manera, col·laboren els centres escolars, les AMPAs i altres entitats com el Col·legi de Farmacèutics, el Col·legi de Metges, el de Psicòlegs, la Fundació Smart City, la Fundació Jocs Mediterranis 2018, Assesora’tgna o Komando Nits Q.
La nostra ciutat agafarà el relleu en donar a conèixer el Planet Youth, després que la primera trobada se celebres a Reykjavík el novembre de 2017. Ara hi ha molts municipis espanyols interessats en conèixer el model del Centre Islandès d’Investigació i Anàlisi Social (ICSRA) i desenvolupat per Tarragona.
Precisament dos dels seus creadors, Inga Dóra i Jón Sigfússon, directors del ICSRA, formaran part dels ponents convidats el 2nd Workshop internacional de PlanetYouth, juntament amb Juan Carlos Melero -responsable de prevenció de la Fundació Edex-, Oriol Romaní, professor Emèrit de la URV i director de l’Medical Anthropology Research Center, o el director de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV, Àngel Belzunegui, entre d’altres.
El panell d’experts es completa amb altres especialistes de talla mundial com Gregor Burkhart, responsable de prevenció de l’Observatori Europeu sobre Drogues (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Adiction); Mariano Montenegro, ex-director de SENDA (Servei Nacional per a la prevenció i rehabilitació de Drogues i Alcohol) a Xile, i Erik Leijonmarck, secretari general de ECAD (European Cities Against Drugs).
El 2nd Workshop internacional de PlanetYouth tindrà lloc a l’Aula Magna del Campus Catalunya, les inscripcions ja estan obertes i s’han de formalitzar a través la web: http://entornosaludable.planetyouth.es/