És un projecte pioner a la Costa Daurada pel que fa al disseny, planificació, senyalització i homologació d’itineraris marins que busca posar en valor el paisatge i la natura
Les activitats- que s’iniciaran aquest mateix estiu- tindran caràcter gratuït i comptaran amb monitors especialitzats
El Patronat de Turisme de Salou ha engegat un nou projecte per aprofitar el potencial de l’ecosistema marí a través de la difusió de les Vies Braves i potenciar l’esport al mar. D’aquesta manera, des de l’ens turístic aposta per crear una xarxa pública d’itineraris marins i d’aigües obertes que pretén millorar la relació de l’home amb el mar a través de la pràctica de la natació en aigües obertes i el busseig amb tub de forma segura, incentivant el contacte íntim com a fórmula de conscienciació. Aquestes activitats comptaran amb monitors i tindran un caràcter gratuït.
“La nostra voluntat és seguir ampliant el ventall de productes turístics sostenibles i que aquests itineraris es converteixin en referent internacional en el seu segment i que serveixi per a conscienciar sobre la necessitat de protegir els oceans i mars”, apuntava el regidor de Turisme, Benet Presas. Per això –afegia- “aquestes Vies Braves és un projecte pioner al món en disseny, planificació, senyalització i homologació d’itineraris marins”.
El projecte, que es vol engegar aquest mateix estiu al municipi -i que s’ha adjudicat a l’empresa Vies Braves Swimming SL- suposa un nou al·licient al turisme esportiu que ja ofereix la Costa Daurada- destinació certificada en futbol, vela i ciclisme- i permeten la pràctica segura d’activitats marines com la natació ol’snorkelling, tot conformant una proposta turística innovadora, sostenible i de qualitat que s’adapta al territori. El Patronat, amb la posada en marxa d’aquest producte també recull una demanda que ha arribat per part de diferents associacions esportives de poder nedar en aigües obertes i també per part d’esportistes que s’entrenen en proves de triatló, com la Challenge Salou; a més de donar la possibilitat als habitants del municipi de gaudir de les costes d’una altra manera.
Els dos primers itineraris que es posaran en marxa són, d’una banda, el que va de Cala Crancs a Cala Vinya amb una longitud de 1040 metres amb una durada estimada d’entre 15 i 22 minuts i apte tant per a la natació com per a l’snorkle. En aquest es podrà veure el fons marí de sorra, roca i posidònia i es recomanarà entre els mesos de maig a novembre. El segon recorregut serà la Via Brava entre la Platja Llarga i la Platja Capellans amb una longitud de 962 metres i amb un fons marí i durada similar a l’anterior recorregut.
Per tant, amb aquest projecte que es vol posar en marxa aquest mateix estiu es vol crear i homologar una xarxa d’itineraris marins senyalitzats i abalisats mitjançant boies i cartells informatius que permetin nedar en espais únics; l’organització d’activitats de caràcter lúdic, esportiu i pedagògic per a tots els públics que permeti apropar les persones al mar des d’una actitud respectuosa, i, finalment, implantar un producte turístic innovador, sostenible i de qualitat que s’adapti al territori i que posi en valor espais únics del seu litoral. També s’organitzaran accions mediambientals com la neteja de fons marins. Aquesta proposta, entronca de ple amb la política de cura i conservació del litoral de Salou i del medi ambient i la seva divulgació a través de les sortides pel camí de Ronda, les accions de neteja del litoral o la recent ampliació d’espais inclosos dins el camí de ronda amb el nou mirador de la cala Morisca, entre d’altres accions que està duent a terme l’Ajuntament.
Aquest nou producte turístic, ja està implantat a d’altres indrets de Catalunya, especialment a la Costa Brava i a la costa de Barcelona i Barcelona ciutat i, fins a la data, acumula 23 itineraris; prop de 25 quilòmetres de costa balissada; inclou 16 ajuntaments, 2 marques turístiques, 500 activitats i més de 9.000 usuaris.