L’objectiu és afavorir el coneixement dels alumnes de 4art d’ESO i 2n de Batxillerat del període més rellevant i dramàtic del segle XX
L’objectiu d’aquesta proposta didàctica és afavorir el coneixement dels alumnes de 4art d’ESO i 2n de Batxillerat del període més rellevant i dramàtic del segle XX: la Guerra Civil i la repressió franquista posterior. Els continguts impartits a l’aula per part del professorat, més centrats en Espanya i Catalunya, es veuen reforçats amb aquesta ruta pedagògica per la proximitat que té per a l’alumne. D’una banda, per la proximitat en el temps, fa només 80 anys de tot plegat. Per tant, encara hi ha moltes persones entre nosaltres i a la mateixa família de l’alumne que d’una manera o altra van viure aquest període. Així doncs, hi ha una línia directa amb aquest passat més immediat que es pot transmetre com un llegat als més joves.
D’altra banda, la proximitat en l’espai, és a dir Tarragona, la ciutat per la qual es mouen els joves habitualment, plena d’edificis, cases i llocs impregnats d’aquesta història que ressegueix la ruta.
Prèviament a la realització de la ruta per part dels alumnes i per reforçar els continguts impartits pels professors, es cedeix una “maleta didàctica” per utilitzar a l’aula que conté còpies de documents, plànols, fotografies i premsa relativa al període històric, així com llibres per ampliar la matèria. Un conjunt de documents per remenar i incentivar l’interès.
La ruta, dura aproximadament 4 hores, entre les 9 i les 13 h. Els alumnes visiten quatre espais de memòria, visionen 2 audiovisuals i reben les explicacions pertinents amb l’ajut de projeccions i fotografies de l’època.
El balanç d’aquest curs s’ha tancat amb 14 rutes i l’assistència de prop de 400 alumnes i 50 professors dels 7 centres docents següents: Marguerite Youcernar de Reus, Mar de la Frau de Cambrils, Marti i Franquès de Tarragona, Ramon Barbat Miracle de Vila-seca, Vidal i Barraquer de Tarragona, Institut Tarragona i Institut de Roda de Berà