Categories: Noticies de Politica

Romeva explica a la premsa europea que el referèndum de l’1-O “no és una rèplica” del 9-N i que serà “vinculant”

A Le Monde el conseller es pregunta quina reacció tindrà Europa “si l’Estat ens posa a la presó” per un “referèndum legítim i democràtic”

ACN Barcelona .- El conseller d’Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, explica a quatre capçaleres europees –Le Monde, La Stampa, La Tribune de Géneve i Diario de Noticias, com serà el referèndum d’independència convocat pel president Puigdemont per a l’1 d’octubre. Romeva va concedir les entrevistes aquest divendres després que es conegués la data i la pregunta. El responsable d’Exteriors destaca a La Stampa que el nou referèndum no serà “una rèplica” del 9-N; assegura que el resultat en aquesta ocasió “serà vinculant” (Diario de Noticias); tindrà “totes les garanties” i “implicacions legals ” (La Tribune de Gèneve). En l’entrevista a Le Monde es pregunta quina serà la reacció europea “si l’Estat ens posa a la presó” per un referèndum “legítim i democràtic”.

Poc després que el president Puigdemont anunciés la data i la pregunta del referèndum, el conseller Romeva va concedir diverses entrevistes a la premsa europea per explicar aquest nou pas en el procés. Al diari Le Monde Romeva explica que, un cop coneguda la data i la pregunta, “el xoc” entre la Generalitat i el govern de Rajoy “vindrà si algú que té la capacitat de resoldre aquest problema i no fa res”. Afegeix que no se sap com Madrid intentarà impedir la votació i es pregunta per la reacció a Europa. Romeva creu que Europa s’ha de preguntar “si pot acceptar” un país membre que no afronta aquest problema”.

Romeva explica a la premsa europea la diferència entre el 9-N del 2014 i el referèndum del proper 1 d’octubre. “Ara parlem d’un veritable referèndum, organitzat amb totes les garanties per part del Govern català, i tindrà implicacions legals”, assegura a La Tribune de Gèneve, on afegeix que “si el sí guanya n’haurem d’encarar totes les conseqüències” i “es posaran en marxa els mecanismes necessaris perquè Catalunya comenci a funcionar de manera independent”.

A La Stampa recalca que el 9-N va ser una consulta organitzada per la societat civil i ara serà “un referèndum fet des del Govern i el Parlament” i el resultat “serà vinculant”.

Una idea semblant expressa al portuguès Diario de Noticias, on a més avança que el Tribunal Constitucional espanyol “no tindrà cap influència” un cop Catalunya se situï fora del camp legal a Espanya. Amb tot, assegura que si guanya el no “no passa res”, Hi haurà “noves eleccions” i un “nou escenari”.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

2 dies ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

1 setmana ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

1 setmana ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

1 mes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

1 mes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago