1.100 hores d’aprenentatge pràctic remunerat a les sis empreses participants: Clariant, Consorci d’Aigües de Tarragona, Ercros, IQLIT, Maystar i Repsol
Es tracta de la primera menció dual que s’implanta en un grau de Química a l’Estat espanyol. Sis estudiants complementaran les més de 1.100 hores de pràctiques remunerades a la indústria amb una assignatura teòrica impartida per professionals
Ja està en marxa la primera menció dual d’uns estudis de la Universitat Rovira i Virgili (URV), els del grau en Química. El proper 27 de setembre, sis estudiants de darrer curs començaran l’itinerari de formació dual que els permetrà combinar les classes a la Facultat amb les més de 1.100 hores d’aprenentatge pràctic remunerat a les sis empreses participants: Clariant, Consorci d’Aigües de Tarragona, Ercros, IQLIT, Maystar i Repsol. Es tracta de la primera menció dual que s’implanta en un grau de Química a l’Estat espanyol.
Ahir dimarts s’ha signat el conveni entre les empreses i la Universitat, i s’ha presentat la iniciativa, que pretén afavorir, d’una banda, l’adequació de les competències i habilitats dels estudiants de Química amb les que requereix el mercat de treball i, de l’altra, l’ocupabilitat dels titulats. Així, els estudiants que cursen l’itinerari dual fan una immersió al món professional durant el darrer any dels estudis, de manera contribueixen a augmentar les possibilitats d’inserció laboral en llocs de treball més ben retribuïts.
Durant el curs, els estudiants tindran un tutor o tutora acadèmica a la Facultat de Química i una de professional a l’empresa on faran l’aprenentatge pràctic. També complementaran la formació pràctica amb una assignatura teòrica que impartiran els mateixos professionals de les empreses amb continguts necessaris per a l’adaptació a la indústria química, com ara la comunicació empresarial, la logística, la sostenibilitat i la prevenció de riscos laborals, entre d’altres. I a més a més, faran el treball de fi de grau a l’empresa.
El conveni entre la URV i les empreses compta amb el suport de l’AEQT i ja es treballa per incorporar altres empreses els propers cursos.
En total, 15 estudiants van sol·licitar formar part del programa de formació dual per aquest curs 2021-22, dels quals n’han estat seleccionats sis a partir de l’expedient acadèmic, el currículum, una carta de motivació i una entrevista. Són Sergio Lorenzo, Núria Bertomeu, Carla Gámez, Paula Martínez, Aleix Miró i Carles Nogués.
La Universitat s’adapta als canvis
És previst que la menció dual del grau en Química sigui la primera però no l’única als ensenyaments que ofereix la URV. Aquest model pedagògic ja està inclòs a la memòria del nou ensenyament de Relacions Laborals, pendent de verificar per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya), i diverses facultats i escoles treballen per acabar implementant la modalitat de formació dual en titulacions de grau i, especialment, de màster.
La formació dual té avantatges per als estudiants, que obtenen una qualificació professional avançada i acceleren la seva inserció laboral; per a les empreses, que asseguren un flux adequat de personal qualificat, i per a la Universitat, que actualitza les seves activitats docents.