Categories: Noticies de Smartcity

Portar el dinar preparat de casa, un hàbit saludable

La meitat dels espanyols guanya entre dos i cinc quilos a l’estiu, segons un estudi recent de l’Institut Mèdic Europeu de l’Obesitat (IMEO)

UOC.- Per a perdre aquests quilos, a banda de fer activitat física, és clau centrar els esforços a mantenir una dieta saludable. En aquest sentit, tothom qui dina fora de casa, és a dir, sis de cada deu espanyols (segons l’últim estudi de la Federació d’Usuaris Consumidors Independents (FUCI), 2013), té com a alternativa als menús dels restaurants emportar-se menjar preparat de casa. «Aquesta opció pot facilitar recuperar el pes habitual», explica Alicia Aguilar, especialista en nutrició i en biotecnologia de la UOC. Ara bé -adverteix l’experta-, tot depèn de la tria dels aliments i les quantitats cuinades.

Per a Aguilar, un dels avantatges de dinar de carmanyola és que demana planificar la dieta amb antelació i, per tant, ajuda a ser més conscient del que es menja. «D’aquesta manera s’evita deixar el menú a la improvisació o triar plats en els restaurants que poden atreure per la vista, però que no són els més adients», puntualitza. A més remarca que quan es prepara el menjar a casa és més fàcil optar per plats únics a base d’arròs, pasta o llegums amb verdures, acompanyats de petites porcions de carn i peix. «Aquesta distribució de l’àpat és similar a la que es recomana en una dieta saludable».

Dinar de carmanyola a Espanya és una tendència a l’alça

Dels espanyols que van a dinar fora, el 37% ja s’emporten carmanyola a la feina, segons apunta l’estudi de la FUCI. És una solució alimentària que té molt bona acollida sobretot entre les persones de 18 a 35 anysque viuen a grans ciutats, com Barcelona o Madrid. «Sens dubte el temps del qual disposen els treballadors en les seves jornades laborals i l’economia fan que aquesta opció sigui una de les més atractives per a cobrir les necessitats nutricionals», apunta Aguilar. La recerca revela que dinar de carmanyola suposa estalviar-se 217 euros mensuals, el que costaria anar de menú en un restaurant d’una gran ciutat.

Un menú saludable per a no avorrir-se

Perquè el menú diari de carmanyola sigui equilibrat però no monòton, l’especialista recomana planificar la dieta alternant plats diferentsdurant la setmana a base de farinacis, verdures, llegums, ous, peixos i carns. «Un plat pot ser a base d’arròs, un altre de pasta, un de llegums, un d’amanida o verdura amb patata i ou, i així successivament», exemplifica la professora.

Com a possibles menús setmanals suggereix els següents:

  • Setmana 1. Dilluns: macarrons amb tomàquet; dimarts: xampinyons i tonyina; dimecres: arròs tres delícies; dijous: llenties amb verdures i pernil, i divendres: peix arrebossat amb amanida de tomàquet i formatge.
  • Setmana 2. Dilluns: lasanya de carn; dimarts: empedrat de mongeta blanca; dimecres: mongeta verda amb patata saltada, gambes i all; dijous: arròs a la cassola, i divendres: amanida de pollastre i pinya.

En tots s’ha d’incorporar una mica de pa i fruita de postres.

«És preferible evitar plats a la planxa perquè resseca el menjar en posar-lo al microones, i no abusar dels fregits perquè, a banda de ser més calòrics, s’estoven i perden la seva textura», afegeix l’especialista.

Alhora recomana que perquè l’àpat sigui més gratificant és millor menjar-lo en un plat -no directament a la carmanyola- i dedicar-li un temps específic evitant dinar sol al lloc de treball.

Què s’ha de tenir en compte a l’hora de preparar la carmanyola?

«Els possibles inconvenients de dinar de carmanyola poden estar més relacionats amb la conservació o transport dels aliments. Cal garantir que preservin les seves propietats, tant higièniques com organolèptiques (sabor, textura, olor, color, etc.)», adverteix la professora. Per aquest motiu, Aguilar recomana tenir en compte cinc consells:

  1. Coure bé els aliments (evitar deixar carn o pollastre poc fets o truites poc quallades).
  2. Deixar refredar els plats cuinats abans de posar-los a la nevera o al congelador. Igualment, descongelar-los amb temps suficient.
  3. Si pot ser, portar les carmanyoles en bosses isotèrmiques.
  4. Mantenir els aliments en fred (nevera) al lloc de treball.
  5. Netejar bé les carmanyoles perquè no hi quedin restes.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

7 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

7 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago