Categories: Noticies d'Economia

Les pimes catalanes milloren l’estructura del passiu durant el període 2000-2015

PIMEC presenta les dades de balanç i compte d’explotació de les pimes, distingint els quatre subsectors de l’economia (primari, indústria, construcció i serveis)

PIMEC.- PIMEC publica l’informe ‘Estructura de balanç i ràtios financeres de les pimes catalanes 2000-2015’ elaborat per l’Observatori de la pimec, que recull les dades de balanç i compte d’explotació de les pimes catalanes en el període 2000-2015, distingint els quatre grans sectors de l’economia (primari, indústria, construcció i serveis) i tres subperíodes: expansió (2000-2007), crisi (2008-2012) i recuperació (2013-2015). Aquest treball és una continuació al capítol monogràfic d’enguany de l’Anuari de la pime.

La base d’informació és Pimesdat, que recull estats comptables de pimes amb una continuïtat mínima de 2 anys. Així, les empreses noves d’1 any o les que hi són un any i al següent han tancat, tampoc no hi són. Les principals conclusions que es recullen d’aquest informe són les següents:

–        Les pimes dels quatre sectors van patir caigudes de vendes durant la crisi i també de resultats. El sector industrial és l’únic que en l’etapa de recuperació ha enregistrat xifres de vendes superiors a les del període d’expansió. La resta encara es troben per sota, entre un 20 i un 30% dels valors de l’any 2000, essent especialment negativa la situació de la construcció.

 Els balanços de les pimes han augmentat de valor en tots els sectors al llarg del període.

–        Per partides, en general des de l’esclat de la crisi els deutors baixen de pes en l’actiu; també ho fan les existències de les pimes, alhora que guanyen pes les partides d’immobilitzat, invariablement a tots quatre sectors.

–        Tos els sectors veuen reduir els terminis de cobrament, excepte la construcció, que és, per cert, el sector on es cobra pitjor.

–        Es dona una tendència general a millorar l’estructura del passiu de les pimes en els quatre sectors: el patrimoni net presenta tendències clares fins a apropar-se al 50% en tots ells.

–        Les ràtios financeres més habituals (solvència, liquiditat, tresoreria i endeutament) presenten valors que indiquen fortalesa empresarial.

–        Les ràtios milloren de manera clara, des de l’esclat de la crisi, a la indústria i als serveis. Al sector primari, l’evolució és més erràtica. A la construcció,la tendència també és a millorar del 2008 en endavant, encara que menys que a la indústria i els serveis.

–        El fons de maniobra, tot i presentar valors molt positius al període de recuperació (primari, 1,2; indústria, 1,6; construcció, 1,5; i serveis 1,3), és una mica inferior al del període expansiu pel fet que l’actiu permanent ha crescut una mica per sobre del passiu permanent.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

El teixit turístic de Tarragona, contra l’augment de l’impost de les estades turístiques

La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, ha insistit que incrementar l'impost de les estades…

2 setmanes ago

Les urbanitzacions del Catllar tallaran la carretera en protesta per la manca d’inversió municipal

Aquesta manifestació de protesta es fa per expressar el descontent per l'abandonament i la manca…

2 setmanes ago

El Grupo Mimara envía a Valencia material para las personas mayores y personal de emergencias

Entre los materiales enviados por los centros del Grupo Mimara de la demarcación de Tarragona…

3 setmanes ago

Grup Fermator celebra el Family Day a la seva planta de Falset

Grupo Fermator va organitzar recentment el Family Day a la seva seu de Doors Movement…

3 setmanes ago

Neix Planet Youth Espanya, amb seu a Tarragona

Planet Youth, el model més reeixit a nivell mundial per a la prevenció de consums…

1 mes ago

La 8ª Realting Mastercup Regatta 2024 llega a Barcelona tras la estela de la Copa América

La Realting MasterCup Regatta, evento internacional de carácter lúdico-deportivo organizado desde Cambrils que reúne a…

1 mes ago