La Memòria constata que Catalunya està sortint de la crisi “amb més força” que el conjunt d’Espanya, ja que l’economia catalana ha registrat des de 2013 taxes de creixement del PIB més altes que les espanyoles. Entre 2013 i 2016 el creixement del PIB català ha estat de l’1,9% de mitjana, enfront de l’1,5% del conjunt d’Espanya. En aquest sentit, les Cambres apunten que Catalunya (juntament amb les comunitats de Múrcia i València) lidera el creixement del PIB per autonomies, fet que mostra “la necessitat de més inversions en aquests territoris”.
L’informe indica que l’economia catalana està sortint de la crisi amb més competitivitat, ja que ha mantingut un saldo positiu amb l’estranger (+5,8%) tot i l’intens creixement. Igualment, les ocupacions tècniques i qualificades també estan en augment en el pes relatiu total del conjunt d’ocupacions a Catalunya (del 25,7% el 2011 al 29,3% el 2016. Si es descomposa el PIB, la productivitat total dels factors aporta 1,4 punts al creixement del 3,5% del PIB el 2016, mentre que l’aportació era negativa (-0,8%) el 2007.
En relació al creixement del Valor Afegit Brut (VAB) per demarcacions, l’estudi de les Cambres catalanes mostra que abanderen l’expansió econòmica les comarques de Barcelona i Girona (+3,9%), seguides de Tarragona (+3,4%) i Lleida (+3,0%). Les quatre demarcacions s’han beneficiat del bon funcionament del sector industrial i dels serveis, especialment el turisme. Totes les comarques catalanes han registrat un increment del nombre d’afiliats a la Seguretat Social el 2016, excepte la Ribera d’Ebre i la Val d’Aran.
Puigdemont critica la manca d’inversió de l’Estat
Durant la cloenda de la presentació de la Memòria, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destacat que l’economia catalana avança en bones condicions i ha fet un èmfasi especial als “rècords” assolits en l’exportació, cosa que ha assegurat demostra que els inversors internacionals perceben Catalunya com un espai “fiable i a llarg termini”. Mirant al futur, ha afirmat que Catalunya està preparada per afrontar la revolució 4.0 i que s’ha de fer seguint el binomi “innovació i internacionalització”.
D’altra banda, ha reiterat les crítiques a la manca d’inversió de l’Estat en les infraestructures que necessita el país, entre les que ha situat el Corredor Mediterrani o la necessitat de traspàs de l’Aeroport del Prat, o les decisions que provoquen un greuge per a les empreses catalanes. Ha asseverat que darrera les reclamacions de més inversió “no hi ha raons polítiques sinó la defensa insubornable de la competitivitat de les empreses catalanes”. Per a Puigdemont aquesta situació “impedeix afrontar el futur amb garanties i aprofitar les oportunitats de futur” i ha afegit que Catalunya, pel seu ADN, està sempre obert a canvis i no renunciarà a tenir aquests instruments a les seves mans per tirar endavant.
La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, ha insistit que incrementar l'impost de les estades…
Aquesta manifestació de protesta es fa per expressar el descontent per l'abandonament i la manca…
Entre los materiales enviados por los centros del Grupo Mimara de la demarcación de Tarragona…
Grupo Fermator va organitzar recentment el Family Day a la seva seu de Doors Movement…
Planet Youth, el model més reeixit a nivell mundial per a la prevenció de consums…
La Realting MasterCup Regatta, evento internacional de carácter lúdico-deportivo organizado desde Cambrils que reúne a…