Categories: Opinió

NÚRIA GAVARRÓ: Mobilitzem-nos a favor dels drets de les dones

 

De nou, el 8 de març, commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i impregna els 365 dies de l’any i totes i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat. Per això l’Ajuntament de Valls expressem la voluntat i el compromís de treballar dia a dia per garantir que els drets de les dones siguin plenament efectius i no es vulnerin en cap circumstància i, per tant, de continuar amb la línia de tenir la perspectiva de gènere com a eix central de les actuacions de l’Ajuntament i de les polítiques fetes des del Govern Municipal.

Tot i els avenços realitzats, les desigualtats i les discriminacions cap a les dones encara estan presents i són massa punyents alhora. Les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones, i això es tradueix en una major precarietat laboral d’aquestes i una feminització de la pobresa, entre d’altres. I, a més, el sostre de vidre encara no s’ha trencat i segueix limitant les possibilitats d’ascens de les dones. Segons l’últim informe de la Generalitat, la bretxa salarial entre homes i dones se situa en un 26,6% a Catalunya i dades recents indiquen que tendeix a agreujar-se. Qüestió que, a diferència d’alguns, nosaltres sí que considerem que ens “hi hem de posar” per eradicar-la mentre veiem com diversos països europeus adopten noves mesures per fer-hi front.
Cal continuar apostant de forma decidida per polítiques de conciliació de la vida laboral, personal i familiar per garantir que les dones tinguin dret a gaudir de temps de lleure i participació en igualtat de condicions que els homes. Cal seguir reivindicant el dret de les dones a decidir sobre el propi cos i el dret a una maternitat lliure i segura.
El proper 8 de març el moviment feminista d’arreu del món convoca una vaga feminista. És una vaga que va més enllà del que tradicionalment s’identifica com a vaga laboral perquè la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida. Aquesta mobilització vol posar de manifest les desigualtats i precarietats en el treball assalariat, les cures, el consum, l’exercici dels drets, la formació i la participació ciutadana, per les diferències que travessem alguna de nosaltres segons la procedència, la classe, l’edat, l’orientació sexual, la identitat de gènere i habilitats.

L’Ajuntament de Valls ens sumem a la vaga per denunciar les desigualtats que patim les dones a la nostra societat i, per extensió, l’opressió que viuen les dones arreu del món. Perquè no podem acceptar, ara i avui, ni una sola víctima més de violència masclista, ni les desigualtats retributives per a igual treball de més d’un 25%, ni els sostres de vidre en la vida pública i empresarial, les pensions d’una mitjana d’un 30%, la desigualtat en la distribució de la criança i les cures, els models heteropatriarcals i el masclisme que encara impregna bona part de la nostra societat.

Pensem que sobren els motius per adherir-nos-hi i convidem a tots els convilatans a participar de forma activa en les diferents formes de vaga i actes públics i manifestacions en suport de la iniciativa. Apel·lem a la mobilització a favor dels drets de les dones, avui i cada dia de l’any, per seguir contribuint a una societat més justa i igualitària de dones i homes lliures.

 

Núria Gavarró i Rodríguez

Regidora d’ERC de Participació Ciutadana i Igualtat a Ajuntament de Valls

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

17 hores ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

1 setmana ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

1 setmana ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

1 mes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago