EFEFUTURO.- Un grup de científics ha aconseguit crear un embolcall amb una pel·lícula protectora de nanotubs d’argila i oli essencial antibacterià
Amb aquest nou “film”, que encara necessita de més proves, sobretot de toxicitat, els investigadors van aconseguir que tomàquets, plàtans i pollastre es conservessin millor, aconseguint “dos objectius en un”: la prevenció de l’excés de maduració i del creixement bacterià .
Els responsables d’aquest plàstic per a aliments frescos són científics de la Universitat Sabanci de Turquia i la seva descripció i peculiaritats es van presentar al congrés de la Societat Americana de Química -el nombre 254-, que aquests dies se celebra a Washington amb l’exposició de més de 9.000 investigacions.
Des de l’antiguitat s’han buscat mètodes per preservar fruites, verdures o carns, des dels tradicionals amb salaó o fermentació fins als més moderns com els enllaunats, congelació o embolcall a plàstics, i ara els envasos capaços de “interactuar” amb els aliments poden contribuir a la seva seguretat i prevenir els danys econòmics causats per la pèrdua de menjar.
Tot i que les empreses ja poden fabricar envasos que impedeixen que fruites i hortalisses s’assequin, la incorporació de propietats addicionals en aquestes pel·lícules de plàstic “és un desafiament”, ha assenyalat en una nota de la Societat Americana de Química Hayriye Ünal.
I és que entre els reptes està reduir la contaminació bacteriana, la permeabilitat de l’oxigen i el vapor d’aigua i l’acumulació d’etilè al voltant dels aliments envasats.
L’etilè és un component alliberat naturalment per fruites i verdures que ajuda al procés de maduració, però el seu excés, atrapat sota del plàstic d’envasat pot provocar que el menjar maduri abans i es podreixi.
Per construir el seu “film”, els investigadors van començar amb una pel·lícula de polietilè, a la qual van incorporar nanotubs d’argila amb petits cilindres buits per recollir l’etilè, absorbint, i proporcionant així una barrera contra aquest gas: eviten que l’oxigen entri i que el vapor d’aigua i altres gasos s’escapin.
Els nanotubs els van carregar a més amb un oli essencial antibacterià que es troba en la farigola i el amb el qual van recobrir aquestes petites estructures tubulars en la part interna del “film” per matar els microbis.
Així, els científics van embolicar tomàquets, plàtans i pollastre a la nova pel·lícula protectora i els van comparar amb altres aliments embolicats en polietilè simple.
Deu dies després els tomàquets amb el nou “film” estaven més ben conservats; els plàtans, després de sis dies, van romandre “més ferms i van mantenir la seva brillant color groc” i el pollastre refrigerat durant 24 hores va mostrar un creixement bacterià significativament menor que altres.
La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, ha insistit que incrementar l'impost de les estades…
Aquesta manifestació de protesta es fa per expressar el descontent per l'abandonament i la manca…
Entre los materiales enviados por los centros del Grupo Mimara de la demarcación de Tarragona…
Grupo Fermator va organitzar recentment el Family Day a la seva seu de Doors Movement…
Planet Youth, el model més reeixit a nivell mundial per a la prevenció de consums…
La Realting MasterCup Regatta, evento internacional de carácter lúdico-deportivo organizado desde Cambrils que reúne a…