Als EUA s’estima que entre el 30 i 40% dels aliments que produeix el país es fan malbé i es perden, així que fer embalatges capaços d’allargar la seva vida és un repte.
EFEFUTURO.- Un grup de científics ha aconseguit crear un embolcall amb una pel·lícula protectora de nanotubs d’argila i oli essencial antibacterià
Amb aquest nou “film”, que encara necessita de més proves, sobretot de toxicitat, els investigadors van aconseguir que tomàquets, plàtans i pollastre es conservessin millor, aconseguint “dos objectius en un”: la prevenció de l’excés de maduració i del creixement bacterià .
Els responsables d’aquest plàstic per a aliments frescos són científics de la Universitat Sabanci de Turquia i la seva descripció i peculiaritats es van presentar al congrés de la Societat Americana de Química -el nombre 254-, que aquests dies se celebra a Washington amb l’exposició de més de 9.000 investigacions.
Des de l’antiguitat, mètodes per protegir aliments
Des de l’antiguitat s’han buscat mètodes per preservar fruites, verdures o carns, des dels tradicionals amb salaó o fermentació fins als més moderns com els enllaunats, congelació o embolcall a plàstics, i ara els envasos capaços de “interactuar” amb els aliments poden contribuir a la seva seguretat i prevenir els danys econòmics causats per la pèrdua de menjar.
Tot i que les empreses ja poden fabricar envasos que impedeixen que fruites i hortalisses s’assequin, la incorporació de propietats addicionals en aquestes pel·lícules de plàstic “és un desafiament”, ha assenyalat en una nota de la Societat Americana de Química Hayriye Ünal.
I és que entre els reptes està reduir la contaminació bacteriana, la permeabilitat de l’oxigen i el vapor d’aigua i l’acumulació d’etilè al voltant dels aliments envasats.
L’etilè és un component alliberat naturalment per fruites i verdures que ajuda al procés de maduració, però el seu excés, atrapat sota del plàstic d’envasat pot provocar que el menjar maduri abans i es podreixi.
Per construir el seu “film”, els investigadors van començar amb una pel·lícula de polietilè, a la qual van incorporar nanotubs d’argila amb petits cilindres buits per recollir l’etilè, absorbint, i proporcionant així una barrera contra aquest gas: eviten que l’oxigen entri i que el vapor d’aigua i altres gasos s’escapin.
Oli essencial antibacterià en els nanotubs
Els nanotubs els van carregar a més amb un oli essencial antibacterià que es troba en la farigola i el amb el qual van recobrir aquestes petites estructures tubulars en la part interna del “film” per matar els microbis.
Així, els científics van embolicar tomàquets, plàtans i pollastre a la nova pel·lícula protectora i els van comparar amb altres aliments embolicats en polietilè simple.
Deu dies després els tomàquets amb el nou “film” estaven més ben conservats; els plàtans, després de sis dies, van romandre “més ferms i van mantenir la seva brillant color groc” i el pollastre refrigerat durant 24 hores va mostrar un creixement bacterià significativament menor que altres.