Silvio Raij/BBVA.- Dia a dia podem observar com el món va augmentant la seva complexitat; els reptes de la vida van incrementant i la tecnologia i les xarxes socials ens aporten beneficis alhora que s’estan convertint en fonts de gran distracció. Per poder tractar els nous reptes i la seva complexitat necessitem un sistema operatiu intern de més nivell que ens permeti gestionar tot això sense deixar-nos-hi la salut; és a dir, una ment més preparada i entrenada, capaç de no deixar-se portar per tants estímuls externs i ser prou hàbil per mantenir la calma i l’atenció necessàries per prendre les decisions i respostes adequades a cada situació.
Diàriament som envaïts per quantitats d’informació a una velocitat que no sembla tenir intencions de disminuir. I com més ens acostumem i acceptem aquest ritme, més velocitat necessitem imprimir-li a la nostra vida per sentir que ho estem fent bé. De fet, per a molts, la vida s’ha tornat una espècie de carrera eixelebrada a la recerca d’assoliments, èxits, premis o gratificacions que existeixen —suposadament— en algun lloc del futur.
Volem produir més, fer més, tenir més, aconseguir més i acumular més —de vegades a qualsevol cost— i acabem pagant-ho amb la nostra salut i benestar. T’has detingut a preguntar-te: Estaré gaudint del que ja tinc? Sóc feliç amb el que ja faig? Sento orgull de qui ja sóc? Si la resposta a aquestes preguntes és negativa, estàs necessitant alguna disciplina com el ‘mindfulness’ per entrenar la teva ment i poder afrontar tot amb més calma i claredat.
Què és el ‘mindfulness’?
El ‘mindfulness’ o atenció plena és una forma de meditació molt antiga que s’origina fa més de 2.500 anys i constitueix l’essència fonamental de les pràctiques budistes. Una manera de definir-ho és “l’art d’adonar-nos del que està passant mentre està passant. És a dir, ser conscients de les nostres experiències al moment present”. Per exemple, imagina que condueixes el teu vehicle a la nit i sense llums, com de perillós seria? Així funciona la consciència humana; si actues mentre tens les llums apagades no podràs veure on estàs, ni a on et dirigeixes i és probable que xoquis.
De la mateixa manera, la pràctica de el ‘mindfulness’ consisteix a encendre la teva pròpia llum, per veure clarament per on vas, com t’asseguis i què està passant dins i fora de tu. És estar despert i poder ser plenament conscient del que està succeint a cada instant en el teu interior i fora de tu. Quan estem conscients, conduïm el nostre vehicle amb els focus totalment encesos i entenem millor la vida.
El ‘mindfulness’ pot practicar-se a través de la meditació asseguda, que pot ser sobre el terra, en una cadira o també el podem experimentar en les nostres accions diàries com caminar, menjar, cuinar, conduir, o en qualsevol altra rutina de la nostra vida. El Dr. Jon Kabat Zinn, considerat per molts com el pare del ‘mindfulness’ a Occident, ho defineix en el seu llibre ‘Viure amb plenitud les crisis’, com “la capacitat de fixar-se de manera intencional en el moment present, sense jutjar-lo”. El seu gran mèrit va ser combinar els ensenyaments orientals amb els últims avenços de la neurociència, per oferir al món una forma de sanar més natural i a l’abast de tots.
Beneficis de l’aplicació del mindfulness
Moltes de les grans empreses d’EUA, entre les quals hi ha la NASA, Google, Apple, Facebook, Nike, Intel, Procter and Gamble, General Mills, Starbucks, etc. ja han engegat iniciatives de ‘mindfulness’ a les seves organitzacions. A Europa empreses com Endesa, Repsol, Heineken, L’Oréal i més estan introduint aquesta pràctica entre els seus equips. Per això, ‘mindfulness’ s’està convertint en part fonamental dels programes de desenvolupament directiu a diverses escoles de negocis.
Amb ‘mindfulness’ es guanya en claredat mental i focus per a la correcta presa de decisions, augmenta la satisfacció i la productivitat personal de l’empleat i s’aprèn a treballar millor sota pressió. És una eina molt bona per crear un clima òptim per a la innovació i la creativitat, i desenvolupar la capacitat de ser amables per connectar millor amb nosaltres mateixos i amb els nostres col·legues. També hi ha una notable millora en la comunicació: s’aprèn a escoltar-se millor i escoltar millor als altres.
Com aplicar-lo a la vida personal i professional?
Un dels secrets per tenir èxit en l’àmbit professional i poder afrontar els desafiaments constants del món actual és la capacitat de mantenir-nos forts i conservar el nostre nivell d’energia alt durant tota la jornada laboral. Això s’aconsegueix mantenint les idees clares i equilibrant el cap amb el cor. Aconseguir aquest estat no és art de màgia, sinó que requereix un entrenament regular i sistemàtic a través del com puguem administrar i autorregular la nostra energia disponible durant el dia. No obstant això, el més freqüent és que els nostres pensaments no es quedin quiets i passegin tot el temps pel passat o pel futur fent-nos perdre energia i produint-nos estats de desconcentració que ens porten a l’esgotament, a l’estrès i finalment a l’error.
Com fer per aplicar el ‘mindfulness’ i que la nostra ment romangui en el present? Hem de començar per buscar un ancora o una referència en la respiració, ja que es troba sempre disponible aquí i ara. Per tant, cada vegada que notem que la nostra ment s’ha perdut en algun pensament del passat o del futur, la convidem a tornar al present que és on es troba la nostra respiració. Així, repetim aquest exercici tantes vegades com sigui necessari, fins que la qualitat de l’atenció s’enforteixi i puguem concentrar-nos.