L’Obra Social La Caixa reclama al poder polític que no “abdiqui” de la responsabilitat reguladora de l’economia

Al costat de tres entitats més reclama que les finances globals se sotmetin a un “sòlid ordre jurídic internacional”

Redacció- L’Obra Social La Caixa ha reclamat al poder polític que no “abdiqui” de la responsabilitat reguladora que ostenta en una economia de lliure mercat. És una de les conclusions a la qual arriba al costat de les entitats Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau i Fundació Joan Maragall després d’un seminari de debats celebrat entre l’abril i el maig de l’any passat a l’entorn de la realitat de l’economia. A parer de les entitats, el funcionament actual de l’economia global és “altament insatisfactori”, atesa la “persistència de la pobresa extrema” a moltes regions del planeta. Desigualtats, manca de treball digne i impacte negatiu de l’activitat econòmica al medi ambient són alguns altres dels efectes que es denuncien. Davant d’aquest panorama, les entitats considera que calen introduir “transformacions molt profundes” per reorientar el sistema econòmic cap a la promoció del benestar i del desenvolupament humà integral.
Les quatre entitats també reclamen que l’economia es reguli a partir de principis “ètics sòlids”. És en aquest sentit que consideren que l’activitat econòmica s’ha de mantenir “governada per l’autoritat política” i aquesta “guiada per l’ètica”. I afegeixen: “El poder polític no ha d’abdicar de la seva responsabilitat reguladora en una economia de lliure mercat, a fi de garantir el bé comú i la justícia social”.

També consideren, en el mateix sentit, que l’economia i les finances actuals, “altament globalitzades”, s’han de “sotmetre a un sòlid ordre jurídic internacional”, tutelat per institucions polítiques “de naturalesa democràtica, mundials, regionals, nacionals i locals, d’acord amb el principi de subsidiarietat”.

I sobre els canvis que consideren que cal aplicar, aposten per reorientar i regular les finances per garantir la seva funció al servei de l’economia real i productiva; per promoure un model de
desenvolupament econòmic menys basat en el creixement material i més en el coneixement, la informació i la cultura, o per avançar cap a una economia més sostenible, sobre la base d’energies renovables.