El producte interior brut de l’Estat augmenta un 3,1% interanual
Pel que fa a la demanda nacional, la despesa en consum final presenta una variació anual més gran que la registrada el primer trimestre (2,2% enfront del 2,0%), mentre que la inversió en capital fix presenta un creixement menor, passant del 3,9% al 3,4%.
La contribució de la demanda exterior neta de l’economia espanyola al creixement anual del PIB trimestral és de 0,7 punts, registre anàleg al del trimestre precedent, com a conseqüència d’una desacceleració del creixement respecte al trimestre anterior similar de les exportacions i de les importacions. Les exportacions de béns i serveis disminueixen 2,8 punts el seu ritme de creixement, passant del 7,3% al 4,5%. Les importacions de béns i serveis disminueixen 2,9 punts el seu creixement, del 5,7% al 2,8%.
Oferta
Per sectors, el valor afegit brut de les branques industrials evoluciona a una taxa del 2,6%, el que suposa una disminució de dues dècimes respecte a la registrada en el primer trimestre. De forma coherent amb l’evolució de la demanda d’actius i de l’ocupació de la branca de la construcció, el valor afegit brut d’aquesta activitat accelera el seu ritme d’avanç fins el 4,8%, enfront del 4,4% del trimestre anterior.
Per la seva banda, el valor afegit brut de les branques dels serveis manté el seu creixement en el 2,8%, com a conseqüència del comportament conjunt de les activitats que integren aquest sector. Finalment, les branques primàries registren una variació anual del 4,1% en aquest trimestre, enfront del 4,4% del trimestre precedent.
Ocupació
L’ocupació de l’economia, en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, registra una variació trimestral del 0,9%, dues dècimes superior a la experimentada en el primer trimestre. En termes anuals, l’ocupació presenta una taxa de creixement del 2,8%, tres dècimes superior a la registrada en el trimestre precedent. Aquesta evolució suposa un increment net de 480 mil llocs de treball equivalents a temps complet en un any.