L’economia catalana recupera el 2016 el PIB d’abans de la crisi però amb 438.000 llocs de treball menys

Junqueras subratlla la preocupació per l’elevada desocupació tot i que assegura que la taxa d’atur estarà per sota de l’11% a finals del 2018

ACN Barcelona .- L’economia catalana va trencar el 2016 tots els rècords en exportacions, en inversió estrangera i també en termes de PIB creixent un 3,5% al tancar l’any i sumant una riquesa valorada en 223.629 milions d’euros, uns 7.000 milions més que el màxim històric del 2008, just abans de l’inici de la crisi, segons Oriol Junqueras, vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda. Tot i aquest optimisme en relació amb la macroeconomia, l’Informe de l’Economia Catalana alerta que aquesta riquesa que supera a la del 2008 es va generar amb 438.000 llocs de treball menys dels que hi havia abans de la crisi. Junqueras ha mostrat la ”preocupació” del Govern per aquesta elevada desocupació però ha manifestat que s’observen ”matisos positius” que fan preveure que la taxa d’atur baixi del 15,7% que va tancar el 2016 fins a situar-se a l’entorn de l’11% en el 2018.

L’informe de l’Economia Catalana presenta unes xifres força optimistes en la major part de components del PIB tot i que ”l’assignatura pendent” segueix sent el mercat de treball i l’alta desocupació que s’arrossega, segons ha manifestat el vicepresident del Govern.

Tot i aquesta ”preocupació” pel mercat laboral, Junqueras ha volgut aportar alguns ”matisos positius” que ajuden a l’optimisme com és el fet que per primera vegada ”com a mínim en els últims deu anys” l’atur de llarga durada s’ha reduït més que la disminució mitjana de la desocupació en general. Tot i això, ”encara queda molt per fer” perquè la taxa de l’atur de llarga durada encara es manté en l’entorn del 55% del conjunt dels aturats.

L’Informe no va més enllà del 2018 i la previsió és que en aquests dos anys del 2017 i del 2018 l’economia catalana pugui crear 190.000 llocs de treball que ajudarien a reduir la xifra dels 438.000 llocs de treball menys que es va tancar el 2016 en relació amb el 2008. El departament no té un calendari concret que indiqui quan es podrà recuperar el cens del mercat laboral que hi havia abans de la crisi.

En termes percentuals, les previsions de creixement de l’ocupació apunten a un augment del nombre de llocs de treball del 2,6% en aquest 2017, un punt percentual menys que el 2016, i un increment del 2,4% en el 2018 per tancar aquest exercici en una taxa d’atur de l’11,6%. En el 2016 es va tancar aquesta taxa en el 15,7%.

Superar la previsió d’increment del PIB

En relació amb les previsions de cara als pròxims exercicis, el Govern manté avui per avui la seva previsió de creixement del 2,9% per aquest any tot i que de ben segur aquesta taxa serà superada a finals d’any amb un creixement que podria superar de nou el 3%, si es fa cas a la majoria de les previsions que mantenen diferents centres d’estudis econòmics externs com el BBVA, segons ha recordat Junqueras.

El vents de cua que afavorien a l’economia catalana aquests últims anys aniran disminuint el seu impacte en l’evolució del PIB però en tot cas seran substituïts per uns altres vents de cua que seguiran bufant en força com pot ser l’augment del comerç internacional que en una economia tant oberta com la catalana impactarà positivament.

Junqueras ha insistit que la bona marxa de l’economia catalana confirma que no es pot parlar en cap cas de l’existència de processos de ”deslocalització” d’empresa per motius del debat polític que es viu a Catalunya.

En la mateixa línia que el vicepresident, Pere Aragonès, secretari d’Economia, ha manifestat que el debat que es viu a Catalunya sobre la necessitat de modificar el marc institucional ”no afecta” a l’economia ”i en cas que afecti ho fa en sentit positiu” atès els indicadors macroeconòmics que registren en molts dels seus component rècords històrics.

L’informe també constata que el procés de recuperació de l’ocupació es produeix amb un entorn de moderació salarial, com es pot observar en el fet que el cost laboral per treballador en el 2016 es va incrementar únicament el 0,1%. Entre el 2008 i el 2015 la major part dels trams salarials del mercat de treball català han perdut poder adquisitiu en un entorn de devaluació salarial que es va iniciar amb l’esclat de la crisi.

Aquesta moderació salarial s’ha vist afavorida per un alta taxa d’atur i per una baixa inflació que han estat factors que han pressionat a la baixa qualsevol intent d’increment salarial. En l’informe s’aposta per un increment dels salaris però vinculant aquest augment a la productivitat de les empreses.

El secretari d’Economia ha qualificat la marxa de l’economia catalana com a ”sòlida”, ”oberta”, ”diversificada” i ”eficient”.

Aragonès també ha destacat el bon ritme de reducció del dèficit públic català i ha deixat clar que des del Govern es mantindrà aquesta línia de control del dèficit complint amb els objectius compromesos amb la Unió Europea. Tot i això, Aragonès ha denunciat de nou al govern espanyol per la manera que afronta aquesta reducció imputant a les comunitats autònomes els majors esforços d’austeritat.