Les consultes i peticions d’informació han augmentat un 4% respecte l’any anterior
Redacció.- Durant l’any passat, L’Arxiu en relació als serveis que s’ofereixen als ciutadans s’han registrat 1.835 usuaris de la sala de consulta, s’han atès 850 peticions d’informació de forma no presencial mitjançant correu, telèfon o correu electrònic i s’han seleccionat i servit 535 fotografies. Tot plegat, representa un creixement de més del 4% en relació a l’any anterior. L’Arxiu, ubicat al Magatzem número 2 de l’Espai Tabacalera, integra les seccions de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona, l’Arxiu Administratiu i Gestió Documental, la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona i el Centre d’Imatges de Tarragona.
Pel que fa als serveis que s’ofereixen on line, les quatre seccions web que s’administren des del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal han registrat 31.666 usuaris i 249.470 pàgines vistes, amb una mitjana de permanència de 5 minuts per visita, uns registres similars als de l’any 2016. D’altra banda, els audiovisuals accessibles a Youtube han comptabilitzat 13.443 visualitzacions, amb un augment respecte a l’any anterior del 19%. Les seccions presents a les xarxes socials La finestra de l’Arxiu i Històries enllaçades han registrat un abast de 209.600 persones.
1.020 persones han visitat l’espai de forma guiada en 30 grups organitzats, prop de 800 assistències als diferents esdeveniments celebrats a la sala d’actes (conferències, cursos, presentacions de publicacions, projeccions d’audiovisuals…), així com unes 4.530 visites a les exposicions. A més a més de les 4 exposicions de producció pròpia, el Servei d’Arxiu i Documentació Municipal ha participat en 2 exposicions més, celebrades per diferents institucions i entitats.
Pel que fa als nous fons ingressats durant l’any, entre d’altres, cal destacar els fons següents: fons Sindicat d’Iniciativa i Turisme (1910-2015) i Unió Democràtica de Tarragona (1977-2016).
Des del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal es gestiona la documentació administrativa generada o rebuda actualment per l’Ajuntament de Tarragona. En aquest sentit, l’aplicació del Sistema de Gestió Documental del Servei d’Arxiu ja aporta informació sobre més de 860.000 expedients administratius, s’han servit 3.515 documents que els departaments municipals necessiten per a la tramitació dels expedients que afecten als ciutadans, s’han ingressat 3.736 caixes d’arxiu als dipòsits documentals procedents de les oficines municipals i s’ha eliminat i reconvertit en pasta unes 9 tones de paper. Cal assenyalar també que durant l’any 2017 s’han desenvolupat els treballs de la Comissió per a la Implantació de la Plataforma de Gestió Documental i Arxiu Electrònic de l’Ajuntament de Tarragona.
En definitiva, durant l’any 2017 s’ha consolidat aquest nou espai cultural obert a la ciutat fa cinc anys, que conserva, gestiona i difon 43 fons i col·leccions documentals, més d’un milió de fotografies, 3.500 plànols i cartells, prop de 15.000 llibres i 432 capçaleres de publicacions periòdiques. D’altra banda, cal esmentar la consolidació del sistema de gestió documental de l’Ajuntament de Tarragona i el desenvolupament del projecte d’arxiu electrònic.