L’art de Sixena: s’acaba el termini per lliurar les obres a l’Aragó

La presència policial i desenes de tanques a les portes del Museu de Lleida apunten a un desenllaç imminent

Redacció.- El termini marcat pel jutge d’Osca per executar el trasllat de les 44 obres d’art de Sixena que es troben al Museu de Lleida s’acaba. Si es compleix la providència, a primera hora de dilluns les peces es començaran a empaquetar i a carregar en un camió. La presència policial i desenes de tanques davant les portes del museu apunten que aquest serà el desenllaç. Aquest dissabte s’ha anunciat a través de les xarxes una invitació a fer “un cafè” davant del Museu a partir de les 7:30 del matí, iniciativa secundada per la CUP. Aquest diumenge al vespre desenes de persones ja s’han concentrat davant l’equipament contra el que consideren un “espoli de l’Estat al Museu de Lleida” i s’han emplaçat a defensar-lo demà dilluns a primera hora del matí. El director del Museu, Josep Giralt, ha assegurat que si s’ha de complir amb el trasllat, ho faran “com si fos un préstec”, però s’ha desmarcat del que passi a fora del centre. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros va presentar el mateix dijous un recurs de súplica a l’Audiència Osca contra el trasllat, i encara manté esperances que es paralitzi. També hi ha presentat un altre recurs en la mateixa línia pel Departament de Cultura.
Si es compleix el guió que marca la providència judicial coneguda dijous passat aquest dilluns arribarà un camió per endur-se les 44 peces d’art de Sixena que estan al Museu de Lleida. Tot el cap de setmana s’han generat reaccions entorn del polèmic trasllat. Els museus catalans s’han posicionat en contra del trasllat i han qüestionat que es facin en condicions òptimes per a la seguretat de les peces.

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha assegurat que està preparat per al protocol del retorn, l’arribada dels camions, l’embalatge, les fitxes corresponents, l’operació de càrrega de les peces i l’entrega de la documentació sobre les obres. Giralt ha assegurat que acompanyaran aquest procés com a “responsables” de la conservació de les obres, “com no pot ser d’una altra manera”.

Per la seva part el conservador del Museu ha alertat que la guàrdia Civil no sap on són les peces i s’ha preguntat si entraran “a sac”.

Aquest diumenge Ros s’ha desplaçat fins a les portes del Museu de Lleida, on ha explicat que les tanques que hi ha preparades al davant les han sol·licitat els Mossos d’Esquadra per “precaució policial”. “Per part de l’ajuntament no s’ha donat cap ordre de situar tanques ni la Guàrdia Urbana està en cap dispositiu especial per una possible entrada al Museu”, ha assegurat. L’alcalde de Lleida ha defensat que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola “ha servit per restaurar l’ordre constitucional i estatutari” però ha reclamat que l’art de Sixena “no és objecte de l’article 155”. Fins a última hora ha confiat que els recursos prosperin i es “paralitzi” aquest trasllat.

També el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha titllat de “gratuïta, innecessària i que no ajuda en res” l’execució provisional de la sentència i ha criticat que fins i tot s’hagi autoritzat a la Guàrdia Civil que entri a l’equipament.

Per la seva part el Govern de l’Aragó ha assegurat que es troba preparat per dur a terme el trasllat de les 44 peces i portar-les al seu nou destí amb garanties de seguretat.

Tot es va accelerar quan dijous passat el titular del jutjat d’instrucció número 1 d’Osca va signar una providència per autoritzar la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida “fins i tot” per “la força” per endur-se les 44 obres d’art del monestir de Sixena dipositades en aquest espai. El text dona permís tant a la Guàrdia Civil com a la resta de cossos de seguretat que aquesta consideri oportú com a Policia Judicial perquè accedeixin al recinte museístic a partir de la propera mitjanit.

El jutge, doncs, va tirar endavant amb l’ordre de retirada de les obres d’art abans de resoldre el recurs interposat pel Departament de Cultura, ara en mans del Ministeri homòleg en virtut de l’aplicació de l’article 155, que demanava aturar la mesura. També l’alcalde Àngel Ros va presentar un recurs de súplica a l’Audiència d’Osca contra el trasllat de les 44 obres.

Anteriorment la Generalitat no va recórrer la providència del jutjat número 1 d’Osca del 15 de novembre en què es requeria al Ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que donés compliment a les resolucions judicials provisionals i lliurés a l’Aragó de les 44 obres d’art en litigi.

Des de l’Aragó, les institucions, l’església i la societat civil organitzada a través de la plataforma ‘Sijena Si’ esperen que el “retorn” de les obres del monestir sigui el “primer pas” i partir d’aquí segueixin el mateix camí les més de cent peces d’art sacre de parròquies de la Franja que són a Lleida i que reclamen el bisbat de Barbastre-Montsó i els ajuntaments de Berbegal, El Tormillo i Peralta de Alcofea. Litigis que fa més de dues dècades que duren amb sentències vaticanes que donen la raó a la part aragonesa.

En tot cas, si finalment aquest dilluns s’executa el trasllat, es repetirà una imatge que ja es va viure el 26 de juliol del 2016 quan van arribar al monestir de Sixena les 53 obres que es conservaven al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona i que l’aleshores conseller Santi Vila va autoritzar entregar a l’Aragó. Uns béns amb menys valor artístic i històric que les 44 que es van dipositar a Lleida. El MNAC encara exhibeix les pintures murals del monestir però també hi ha resolucions judicials que ordenen el seu trasllat a Sixena.