La Càtedra d’Habitatge ha format 500 professionals i participat en 25 projectes de recerca en cinc anys de vida
La Fundació Mútua de Propietaris s’integra com a onzè soci de la Càtedra reconeguda per la UNESCO
La Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV celebra el seu cinquè aniversari amb un balanç de l’activitat duta a terme que ha permès, entre d’altres, formar 500 professionals de la mediació de conflictes i de la intermediació immobiliària, participar en 15 projectes de recerca ja finalitzats i 10 més de vigents, i assessorar en l’elaboració de legislació sobre l’habitatge. Aquest matí se celebra al Seminari de Tarragona la Comissió de Seguiment de la Càtedra, en la qual s’hi ha incorporat la Fundació Mútua de Propietaris com a nou soci.
La Comissió de Seguiment és l’òrgan de la Càtedra que reuneix els socis, onze des d’avui, per fer un balanç de l’any en curs i, en aquesta ocasió, per celebrar el cinquè aniversari de la primera càtedra UNESCO sobre habitatge. Per a Sergio Nasarre, director de la Càtedra, aquesta “s’ha posicionat amb solvència a nivell europeu”, tant pel que fa a la docència especialitzada, com en transferència i impacte social, amb la recerca com a base sòlida. Tant és així que la seva tasca va merèixer el 2017 el reconeixement com a seu de la primera Càtedra UNESCO del Dret a l’habitatge al món.
Des que es va crear el 2013, ha finalitzat 15 projectes de recerca, i els vint investigadors que actualment formen part d’aquest òrgan treballen en deu projectes més. Tracten qüestions sobre l’habitatge com a dret humà, l’accés a l’habitatge, gestió i organització de l’habitatge i l’habitatge com a actiu financer. Entre els projectes en marxa, n’hi ha d’àmbit europeu enfocats al futur, com ara l’impacte de les noves tecnologies a l’habitatge. La recerca també ha desembocat en la presentació de quatre tesis doctorals, la publicació de 10 llibres, 152 treballs i 290 conferències per transmetre els resultats.
A més de la investigació, un dels pilars de la Càtedra d’Habitatge és la formació. Durant aquests 5 anys ha format més de 500 professionals de la mediació de conflictes i de la intermediació immobiliària a través dels seus postgraus. També ha organitzat 22 seminaris de formació continuada i cinc congressos. A més a més, ha fet l’acompanyament en l’aprovació de tres lleis i un Reial Decret sobre habitatge i ha desenvolupat les bases per a una llei sobre arrendaments urbans.
La divulgació també ha estat part de l’activitat de la Càtedra, amb la producció del documental El llindar, sobre la situació de les persones sense llar, i la creació del joc que duu el mateix nom perquè els adolescents i joves entenguin, a través de l’experimentació, les situacions de crisi relacionades amb l’habitatge i les solucions possibles.
Nou soci i col·laboracions internacionals
Els socis de la Càtedra són, des d’avui, un total d’onze, després que aquest matí s’hagi signat el conveni d’adhesió de la Fundació Mútua de Propietaris per part de la rectora de la URV, María José Figueras; el president de la Fundació Mútua de Propietaris, Miquel Perdiguer; el director de la Càtedra UNESCO pel Dret a l’Habitatge, Sergio Nasarre, i la directora de la Fundación Mutua de Propietarios, Laura López. Es tracta de “partners, privats i públics, sense els quals no haguéssim pogut desplegar tota aquesta activitat”, valora Nasarre, que destaca també la col·laboració amb organismes internacionals, com és el cas de la ONU, la Xarxa Europea per a la Recerca de l’Habitatge o FEANTSA.