El moll de Pescadors del Serrallo ha estat el lloc triat aquest any, per fer la presentació de les noves boies ecològiques amb les quals es determinarà la zona reservada al bany en alguns municipis de la costa tarragonina. A l’acte de presentació han assistit l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, el director de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat del Port de Tarragona, Joan Maria Bàssora, el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font i el creador de les boies, Miquel Rota.
Els municipis que utilitzen aquest sistema d’abalisament ecològic de les platges són Torredembarra (amb 32 biòtops instal·lats), L’Ametlla de Mar (11), Altafulla (38), Salou (8), Tarragona (26) i el L’Hospitalet de l’Infant (5).
Els biòtops artificials són grans peces d’obra i pedra fetes amb un ciment natural d’alta durabilitat que atreuen la flora i la fauna marines i fan que es formi un escull. Tenen una altura d’entre 1,5 i 2 metres i la seva amplària sol ser d’un metre i mitjà, mentre que el seu pes és d’entre 1.500 i 2.500 kg. Aquests biòtops porten una boia intermèdia que fa que la cadena sobrant de la boia que hi ha en la superfície per delimitar la zona de bany, quedi en suspensió i no danyi el fons marí quan hi ha temporal.
Els biòtops instal·len de manera permanent i en acabar la temporada d’estiu, tan sols es retira la cadena i la boia de plàstic superior, la qual cosa permet que la vida marina que s’ha generat a la seva al voltant, no es vegi danyada i segueixi creixent, a diferència del que ocorria amb els tradicionals blocs de formigó que es posaven i treien a l’inici i final de cada temporada d’estiu. Així doncs, amb el nou sistema de boies ecològiques, la base queda en el fons del mar i a l’inici de cada temporada uns submarinistes localitzen per GPS la posició exacta, per col·locar novament una boia de superfície.
Quant al finançament del projecte, Repsol es fa càrrec dels biòtops, mentre que els ajuntaments financen el manteniment del material i la instal·lació i desinstal·lació de la part que va des de la boia intermèdia fins a la superfície.
Els parcs de biòtops
Torredembarra i Altafulla disposen de parcs de biòtops, és a dir, d’una extensió de terreny on hi ha diversos biòtops submergits amb els quals, a més de regenerar i conservar la flora i la fauna marines de la zona, es busca acostar el mar als seus visitants a través de diferents activitats aquàtiques i d’educació i sensibilització en favor de la conservació del mitjà marí.
Aquests parcs de biòtops tenen una extensió de 200 metres quadrats. El de Torredembarra està situat a una profunditat de 4,5 metres, mentre que el d’Altafulla està a uns 5,5 metres de profunditat a la zona de bany i a uns 200 metres de la costa.
La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, ha insistit que incrementar l'impost de les estades…
Aquesta manifestació de protesta es fa per expressar el descontent per l'abandonament i la manca…
Entre los materiales enviados por los centros del Grupo Mimara de la demarcación de Tarragona…
Grupo Fermator va organitzar recentment el Family Day a la seva seu de Doors Movement…
Planet Youth, el model més reeixit a nivell mundial per a la prevenció de consums…
La Realting MasterCup Regatta, evento internacional de carácter lúdico-deportivo organizado desde Cambrils que reúne a…