UOC.- A banda de la inflor de cames o del mal de cap, les molèsties digestives són algunes de les principals conseqüències. Àlex Vidal, nutricionista de la UOC i també d’Alimenta’t, dona alguns consells per a prevenir o combatre aquest tipus de malestar.
La inflor o la pesadesa abdominal i l’estrenyiment són alguns dels inconvenients de volar. L’activitat de l’aparell digestiu i la segregació gàstrica es redueixen durant el trajecte. En aquests casos, els experts recomanen aixecar-se del seient cada hora i caminar per l’avió. «L’exercici permet activar la circulació de les cames i evitar possibles trombes, però també facilita la circulació dels budells, tan necessària per a regular el trànsit intestinal», explica Vidal.
Entre els principals problemes dels trajectes amb avió, sobretot dels de llarga durada, es troba també la deshidratació. Els passatgers passen moltes hores asseguts i normalment beuen poca aigua. Això provoca cansament, retenció de líquids i dificultats digestives. Per a combatre-ho, el professor de la UOC aconsella beure aigua regularment, «un got o dos cada hora», durant el vol.
Pèrdua d’un 30% del sentit del gust
La dieta rica en fruita i verdura pot ser una font d’hidratació, però no sempre és possible seguir-la: els menús de les companyies aèries acostumen a ser alts en carbohidrats refinats i a tenir poca presència d’hortalisses. A més, per a compensar la pèrdua de fins al 30% del sentit del gust quan es vola, el menjar que es serveix és més alt en sal i sucre. A 10.000 metres d’altitud, segons un estudi de Lufthansa (2010), hi ha un descens de la humitat del 15% que afecta la boca, la gola i el nas, parts imprescindibles per a notar els gustos. La dosi extra de sal, però, contribueix a patir una deshidratació més forta i, per tant, a tenir possibles problemes de digestió, assenyala Vidal.
Pel que fa a les postres d’aquests menús, a l’alcohol o al cafè, el nutricionista de la UOC explica que són «calories buides». «L’únic que fan és contribuir igualment a la deshidratació, cosa contraproduent també per al jet-lag, ja que augmenta les possibilitats de patir-ne», afegeix.
A les persones propenses a l’estrenyiment, a més de caminar per l’avió, se’ls recomana fer un àpat lleuger i incorporar, en la mesura que sigui possible, la ingesta de fibra. Els snacks que es venen a l’avió elaborats a base de fruita seca són un bon aliat. «La fibra és present bàsicament en aliments d’origen vegetal; per tant, la fruita d’aquest tipus pot ser una font de fibra interessant», recorda aquest expert.
Relaxar-se i dormir, aliats del benestar digestiu
Els moments de nervis que es poden passar quan es pot perdre l’avió, o en passar els controls o trobar-se amb connexions impossibles, poden provocar un alentiment en l’aparell digestiu. En casos d’estrès, apunta Vidal, s’ha de mirar de respirar profundament i a poc a poc, perquè això aporta oxigen a la paret intestinal i en regula l’activitat.
En trajectes llargs, sempre que es pugui, és aconsellable dedicar algunes hores al son. Dormir ajuda a «descansar el sistema digestiu», conclou.
La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, ha insistit que incrementar l'impost de les estades…
Aquesta manifestació de protesta es fa per expressar el descontent per l'abandonament i la manca…
Entre los materiales enviados por los centros del Grupo Mimara de la demarcación de Tarragona…
Grupo Fermator va organitzar recentment el Family Day a la seva seu de Doors Movement…
Planet Youth, el model més reeixit a nivell mundial per a la prevenció de consums…
La Realting MasterCup Regatta, evento internacional de carácter lúdico-deportivo organizado desde Cambrils que reúne a…