La política de col·laboració de la policia municipal amb la resta de cossos de seguretat permet crear sinèrgies i guanyar eficàcia en el servei
La cooperació i la coordinació entre els cossos policials és un dels factors que la Junta Local de Seguretat valora cada any com a determinant per explicar els alts nivells de seguretat de Reus.
Els dispositius conjunts, segons l’objectiu que persegueixen, compten amb la participació de diferents cossos policials i altres serveis administratius. La tipologia i el nombre de dispositius realitzats el 2016 és la següent:
- Dispositius Via barris: 168 dispositius.
- Dispositius de seguretat ciutadana: 18 dispositius
- Dispositius especials d’habitatge: 47 dispositius.
- Dispositius amb Inspecció de Treball: 1 dispositius.
- Dispositius conjunts d’investigació: 5 dispositius.
Els dispositius Via barris són els que, de manera ordinària, generen més col·laboració entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Els objectius d’aquests dispositius són incrementar la percepció de seguretat als barris de la ciutat, prevenir la delinqüència i recopilar informació sobre persones relacionades amb actes il·lícits. Els dispositius se centren en el patrullatge a peu, amb el suport de punts estàtics i dinàmics; la interacció amb els veïns i botiguers del barri; així com la identificació de persones, i la denúncia de fets il·lícits.
La col·laboració policial en els dispositius del programa Via barris es fonamenta en el patrullatge mixt, amb patrulles formades per un agent de la Guàrdia Urbana i un dels Mossos d’Esquadra. Aquest model de col·laboració policial s’estén a altres plans de seguretat que es realitzen al llarg de l’any. Així, durant el 2016, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van realitzar un total de 3.504 hores de patrullatge mixt. D’aquestes, 768 corresponen a la campanya Divendres i dissabtes; 2.048 a la Campanya de Nadal, i 688 als dispositius Via Barris.