La xifra està “per sobre de les expectatives” i mantenir el ritme d’ingressos suposaria 35 milions aquest 2017
Les xifres d’autoliquidació mostren que la distribució de productes alimentaris es tracta d’un sector concentrat en poques mans. El 52% de la recaptació total correspon a 5 autoliquidacions, mentre que amb les 10 majors s’arriba al 67%.
Tot i que la voluntat del Govern era incrementar el preu final de les begudes ensucrades, els encarregats d’abonar el tribut han estat els distribuïdors. L’impost, que va entrar en vigor l’1 de maig, grava amb 8 cèntims per litre les begudes que porten entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100 mil·lilitres, i amb 12 cèntims per litre si superen els 8 grams.
Funcionament “molt adequat” del nou programa informàtic de l’ATC
L’impost de begudes ensucrades ha estat el primer que s’ha recaptat amb el nou programa informàtic de l’Agència Tributària de Catalunya, l’e-Spriu. La resposta del sistema ha estat “molt adequada”, assenyala Salvadó. Es tracta d’un ‘software’ amb capacitat de gestionar tot tipus d’impostos, que “fonamentarà les bases de la futura Hisenda catalana”, tal com ha explicat Salvadó. Per ara, l’e-Spriu es farà servir per a la gestió dels tributs propis. Així, a l’octubre s’utilitzarà per liquidar la taxa turística i més endavant per a l’impost de béns de luxe.
L’e-Spriu acabarà substituint de manera progressiva el programa G@udí (Gestió i Atenció Unificada d’Impostos), que es va implementar fa 15 anys. A curt termini, però, el G@udí se seguirà fent servir per a la gestió dels impostos cedits, com són l’Impost de Transmissions Patrimonials i el de successions.